Blankning

Skriftlig fråga 2011/12:99 av Persson, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-11-03
Anmäld
2011-11-07
Svar anmält
2011-11-09
Besvarad
2011-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 november

Fråga

2011/12:99 Blankning

av Peter Persson (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

Frankrike, Italien, Spanien och Belgien uppges ska förbjuda blankning av aktier. Syftet är att skydda europeiska bankaktier mot de stora rasen. Blankning är ett sätt att spekulera i en nedåtgående marknad och är en av många handelsstrategier.

Finansinspektionen, FI, uppger sig inte ha några planer på att förbjuda blankning i Sverige. FI är tveksamt till att det med nuvarande lagstiftning går att införa ett förbud, utan menar att man i så fall måste gå till riksdagen för en lagändring.

I Sverige är också så kallad naken blankning tillåten under handelsdagen.

Även om Sverige just nu inte har behov av att ändra regelverket kring blankning så kan ju situationen uppstå. Rimligen borde då lagstiftningen ändras i preventivt syfte så att åtgärder mot blankning snabbt kan beslutas av riksdagen vid behov.

Vilka initiativ till ändrad lagstiftning avser statsrådet att ta för att underlätta snabba beslut om ett behov av blankningsförbud skulle uppstå?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:99 besvarad av Statsrådet Peter Norman

den 9 november

Svar på fråga

2011/12:99 Blankning

Statsrådet Peter Norman

Peter Persson har frågat mig vilka initiativ till ändrad lagstiftning jag avser att ta för att möjliggöra blankningsförbud om behov skulle uppstå.

Blankning har varit en omdiskuterad fråga sedan den förra finanskrisen 2008. Då var det många medlemsstater som införde tillfälliga förbud i syfte att undvika alltför snabba och omotiverade nedgångar i aktiekurserna beträffande finansiella företag. Även i somras införde några medlemsstater (Frankrike, Italien, Spanien och Belgien) liknande förbud. Vilka effekter sådana blankningsförbud har – positiva eller negativa – är omdiskuterat och jag hör till dem som anser att det är mycket tveksamt om de har någon positiv effekt på den finansiella stabiliteten i Europa.

Det är riktigt som Peter Persson påpekar att det i Sverige för närvarande inte är möjligt för Finansinspektionen att införa blankningsförbud.

Europeiska kommissionen framlade i september förra året ett förslag till en förordning om blankning, som bland annat ska ge medlemsstaternas finansiella tillsynsmyndigheter möjlighet att förbjuda blankning i krisliknande situationer. Förordningen kommer också att innebära att förutsättningarna för sådana förbud är desamma i hela EU. Förordningen är i princip färdigförhandlad på EU-nivå och en omröstning i ministerrådet förväntas äga rum inom kort. En EU-förordning är direkt gällande i medlemsstaterna. I en nära framtid kommer alltså Finansinspektionen att ha möjlighet att införa tillfälliga förbud mot blankning i krisliknande situationer. Förordningen kommer att innebära en önskvärd samordning mellan tillsynsmyndigheterna när det gäller införandet av blankningsförbud om tillsynsmyndigheterna finner att ett tillfälligt blankningsförbud är påkallat.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.