Birgit Nilssons 100-årsjubileum

Skriftlig fråga 2017/18:1069 av Cecilia Magnusson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-21
Överlämnad
2018-03-21
Anmäld
2018-03-22
Svarsdatum
2018-03-28
Sista svarsdatum
2018-03-28
Besvarad
2018-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Regeringen har gett Kungliga Operan 500 000 kronor i bidrag för att uppmärksamma Birgit Nilsson som skulle ha fyllt 100 år i år. Bidraget kommer bland annat att användas till en jubileumskonsert som enligt plan ska livesändas i hela landet och internationellt via Opera Vision som är Opera Europas nya digitala plattform.

Regeringen har gett Stockholmsoperan ett stort extra anslag för detta. Dock får andra kulturinstitutioner runt om i landet som vill uppmärksamma detta bekosta det med egen budget. Birgit Nilsson föddes i Båstad i Skåne där man prioriterar stora uppsättningar men utan det extra statliga stöd som Kungliga Operan har fått.

La Nilsson, som hon kallades, var också gudmor till Göteborgsoperan och gästade ofta framför allt Wagnerpremiärer. På hennes födelsedag den 17 maj görs en hyllningskonsert som nog kommer att få taket att lyfta – men utan statligt stöd. Tråkigt, men ändå i linje med den Stockholmsfixering som vi typiskt nog har fått se från denna regering.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Hur avser kultur- och demokratiministern att verka för att Birgit Nilssons 100-årsdag ska kunna uppmärksammas i hela landet?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1069 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)



Ku2018/

00718/KO

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1069 av Cecilia Magnusson (M)
Birgit Nilssons 100-årsjubileum

Cecilia Magnusson har frågat mig hur jag avser att verka för att Birgit Nilssons 100-årsjubileum ska kunna uppmärksammas i hela landet.

Kultur i hela landet är en mycket viktig prioritering och utgångspunkt för regeringens arbete med den nationella kulturpolitiken.

Inom ramen för kultursamverkansmodellen lämnar staten ett betydande stöd, cirka 1,4 miljarder kronor, till regionala och lokala kulturverksamheter i hela landet. Medlen fördelas av landstingen genom kultursamverkans-modellen till såväl institutioner, som exempelvis länsteatrar, symfoni-orkestrar, som aktörer inom det fria kulturlivet. Regeringen har under mandatperioden gjort ett antal satsningar på modellen. Totalt uppgår beslutade och aviserade förstärkningar till drygt 429 miljoner kronor under 2017–2020.

Kungliga Operan är nationalscen för opera och balett ska vara den ledande och stå på högsta nivå vad gäller utveckling, förnyelse och konstnärlig kvalitet. Som nationalscen ingår även i uppdraget att nå ut och vara en angelägenhet för hela landet. I regeringens riktlinjer till Operan framgår att teatern i samarbete med andra aktörer ska verka för att kulturen ska komma fler till del i hela landet.

Regeringen vill möjliggöra för våra nationalscener att livesända föreställningar i hela landet så att alla kan ta del av utbudet, inte bara de som kan besöka scenerna. Mot den bakgrunden har regeringen gett Operan extra bidrag för att uppmärksamma världsstjärnan Birgit Nilssons 100-årsjubileum. Detta bland annat genom en jubileumskonsert som planeras att sändas live ut i hela landet och även via Opera Vision som är Opera Europas nya digitala plattform.

Ett annat led i ambitionen att nå ut med scenkonst i hela landet är satsningen på digitala utsändningar av föreställningar där regeringen föreslår att 15 miljoner kronor årligen under 2018 - 2020 fördelas mellan
Kungliga Operan AB, Kungliga Dramatiska teatern AB och Riksteatern.

Det är min övertygelse att de extra medel som nu går till Operan för att uppmärksamma och hedra Birgit Nilssons 100-årsjubileum kommer att användas i syfte att nå ut i hela landet – och därutöver även till omvärlden.

Stockholm den 28 mars 2018



Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.