Biogasbilar i bonus-malus-systemet

Skriftlig fråga 2018/19:154 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-02-06
Överlämnad
2019-02-07
Anmäld
2019-02-08
Sista svarsdatum
2019-02-13
Svarsdatum
2019-02-14
Besvarad
2019-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Det har på senare år genomförts statliga satsningar på biogas för fordonsdrift, bland annat med Klimatklivet till produktionsanläggningar och gasmackar, ett särskilt produktionsstöd för gasen och en bonus på 10 000 kr för gasbilar inom bonus–malus-systemet. Sammantaget har detta fått avsedd effekt i den bemärkelsen att flera bilmodeller är tillgängliga i gasversion i Sverige utan att finnas på andra marknader, genom konvertering hos svenska specialindustrier. Dessa konverterade bilar är helt nya, omfattas av specifik lagstiftning och av samtliga garantier, och de uppfyller senaste Euro-avgasreglerna. De räknas dock formellt sett som efterhandskonverterade och får därmed inte den tidigare nämnda bonusen. Min bedömning är att detta troligen är en icke avsedd konsekvens av utformningen av bonus–malus.

Jag vill mot denna bakgrund fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att säkerställa att nya gasbilar, konverterade i Sverige i enlighet med befintlig lagstiftning och uppfyllande av alla regelverk, omfattas av den bonusklassning som gäller för övriga nya gasbilar?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:154 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M2019/00319

/

Kl

Miljö- och energidepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:154 av Jens Holm (V) Biogasbilar i bonus-malus-systemet

Jens Holm har frågat infrastrukturministern om han avser att vidta åtgärder för att säkerställa att nya gasbilar, konverterade i Sverige i enlighet med befintlig lagstiftning och uppfyllande av alla regelverk, omfattas av den bonusklassning som gäller för övriga nya gasbilar.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

För att en gasbil ska omfattas av bonusen i det nya bonus-malus-systemet krävs att bilen är typgodkänd i enlighet med EU-rättsakter. Regeringen har dock efter beslutet om den förordning som reglerar bonusen, förordning (2017:1334) om klimatbonusbilar, blivit uppmärksammad på att ungefär en fjärdedel av de gasbilar som säljs i Sverige, drygt 1 000 gasbilar per år, saknar typgodkännande och är därmed inte kvalificerade för en bonus. Dessa gasbilar omfattas istället av ett enskilt godkännande som utfärdas av Transportstyrelsen.

Regeringen avser att se över bonus-malus-systemet, inklusive förordningen om klimatbonusbilar. Regeringen återkommer i frågan om gasbilar efter denna översyn.

Stockholm den 13 februari 2019

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.