bevakningsfartyg för Norrlandskusten

Skriftlig fråga 2001/02:1529 av Norlander, Göran (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-08-19
Besvarad
2002-09-03
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 augusti

Fråga 2001/02:1529

av Göran Norlander (s) till försvarsminister Björn von Sydow om bevakningsfartyg för Norrlandskusten

I medierna har framkommit uppgifter som berör Härnösands garnison. Enligt dessa uppgifter kan eventuellt två bevakningsfartyg som är stationerade hos Garnisonen i Härnösand komma att flyttas till Malmö.

Det kan inte vara rimligt att kuststräckan mellan Ålandsförträngningen och Haparanda ska vara utan bevakningsfartyg.

Min fråga till försvarsministern lyder:

Om det finns någon sanningshalt i uppgifterna är då försvarsministern beredd att vidta några åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1529 besvarad av

den 4 september

Svar på fråga 2001/02:1529 om bevakningsfartyg för Norrlandskusten

Försvarsminister Björn von Sydow

Göran Norlander har ställt en fråga om huruvida jag tänker att vidta några åtgärder vid en eventuell flytt av två bevakningsfartyg från Härnösand till Malmö. Göran Norlander anser att det inte är rimligt att kuststräckan mellan Ålandsförträngningen och Haparanda blir utan bevakningsfartyg.

Försvarsmakten har ett eget ansvar att fördela sina resurser för att på bästa sätt kunna lösa sina uppgifter och jag har fullt förtroende för att den också gör det. Jag kan bekräfta att de två bevakningsfartygen som finns i Norrland sannolikt kommer att flyttas med anledning av att vedettsbåtsförbandet i Öresund avvecklas. Avvecklingen ska vara genomförd senast den 1 januari 2003. Var de sju bevakningsfartyg som finns tillgängliga efter denna förändring ska placeras är under utredning inom Försvarsmakten. Försvarsmakten har dessutom tillsatt en utredning som analyserar hur den framtida sjöövervakningen ska organiseras.

Försvarsmakten gör bedömningen att det i rådande omvärldsläge sannolikt inte finns skäl att ha en ständig rörlig övervakningsresurs i form av militära fartyg som är permanent baserade på Norrlandskusten. I stället bedömer man att resurserna sannolikt kan utnyttjas bättre genom att finnas i andra områden runt Sveriges kust. Men det är viktigt att notera att övervakning med fartyg även fortsättningsvis kommer att kunna ske genom att vissa enheter som är baserade i andra regioner ges uppgifter längs Norrlandskusten.

Jag skulle också vilja peka på att bevakning med fartyg inte är den enda formen av sjöövervakning i Bottenhavet. Merparten av sjöövervakningen sker med radarstationer som stöttas av rörliga enheter, dvs. av exempelvis marinens fartyg men också av flyget. Ett annat i mitt tycke föredömligt sätt att tillgodose behovet av sjöövervakning i Norrlandsregionen är samverkan med andra myndigheter. Jag vet att Försvarsmakten har etablerat en sådan samverkan med exempelvis Kustbevakningen och det är en utveckling som jag uppmuntrar. Kustbevakningen har sex övervakningsfartyg, tre stora miljöskyddsfartyg som även svarar för övervakning samt två svävare längs med Norrlandskusten. Dessutom bedriver man flygspaning minst vartannat dygn. På den sträcka utanför Härnösand som de två militära bevakningsbåtarna hade att täcka har Kustbevakningen ett övervakningsfartyg och ett miljöskyddsfartyg med bas i Härnösand samt ett övervakningsfartyg i Örnsköldsvik och ett i Hudiksvall.

Mitt budskap är att Norrlandskusten inte blir utan sjöövervakning, även om Försvarsmakten väljer att flytta de två bevakningsfartygen från Härnösand till Malmö.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.