Beslut om bostadsanpassningsbidrag

Skriftlig fråga 2005/06:1722 av Darell, Linnéa (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-31
Anmäld
2006-05-31
Besvarad
2006-06-07
Svar anmält
2006-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 maj

Fråga 2005/06:1722 av Linnéa Darell (fp) till socialminister Berit Andnor (s)

Beslut om bostadsanpassningsbidrag

Rörelsehinderförbundens bostadsanpassningsprojekt visar på många brister vad gäller hantering av bostadsanpassningsbidrag. Till stora delar beror det på att lagstiftningen inte går att tillämpa i praktiken, vilket leder till att lagen inte följs. Lagen är heller inte anpassad till övrig lagstiftning som har betydelse för brukarens möjligheter att bo kvar i sitt hem.

En konsekvens av brister i lagstiftningen är brukarnas möjligheter att överklaga ett beslut. Det kan tyckas vara en fråga för kommunerna att utforma det praktiska arbetet och att utbilda sina handläggare. Dock förutsätter det att lagen är tydlig och tillämpningsbar, vilket alltså inte är fallet. En slutsats i rapporten är att kommunerna skapar rutiner för att kompensera lagens ofullkomlighet.

Många brukare vittnar om att muntliga diskussioner förs inledningsvis på ett sådant sätt att den sökande uppfattar att man fått ett avslag. I undersökningen framgår att de formella avslagen är få, vilket sannolikt är ett resultat av att många avstår från att fullfölja sin ansökan.

Ett annat problem i sammanhanget är det stora antalet beslut om delvis avslag.

Totalt sett finns alltså brister i gällande lagstiftning på hela området, som borde ses över. Min fråga här avser dock behovet av beslutsordningen.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att säkerställa den sökandes möjlighet att överklaga beslut om bostadsanpassningsbidrag?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1722 besvarad av

den 7 juni

Svar på fråga 2005/06:1722 om beslut om bostadsanpassningsbidrag

Socialminister Berit Andnor

Linnéa Darell har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att säkerställa den sökandes möjlighet att överklaga beslut om bostadsanpassningsbidrag.

Inom rörelsehinderförbundens projekt, som frågeställningarna bygger på, har brukarna fått ge sin syn på bland annat tillgängligheten och användbarheten i sina bostäder och hur det kommunala bostadsanpassningsbidraget fungerar i praktiken. En av slutsatserna i projektet är att det behövs tydligare information och bättre hantering av avslagsbeslut och hur överklagande av sådana beslut går till. Rapporten tar upp problemet med att kommunen inte ger formella avslag.

Boverket redovisar i sin senaste rapport som gäller år 2004 att 355 beslut överklagades till länsrätten, vilket är något färre jämfört med året innan. Men det ska ses mot bakgrund av att det skedde en relativt stor ökning under år 2003. Mellan åren 1995 och 2003 har mellan 300 och 361 kommunala beslut om bostadsanpassningsbidrag överklagats till länsrätt varje år. Det har skett en märkbar minskning av överklaganden till både kammarrätt och Regeringsrätten. Under år 2004 ledde ungefär vart femte överklagande till ändring av kommunens beslut.

Regeringen har, i samband med redovisningen till riksdagen om hur den nationella handlingsplanen för handikappolitiken genomförs, under hösten 2005 begärt in omvärldsanalyser från de 14 sektorsmyndigheterna med särskilt ansvar för handikappolitiken. Boverket, som är en av dessa myndigheter, har tillsyn av kommunernas hantering av ansökningar om bostadsanpassningsbidrag. Boverket har uppmärksammat att det i åtskilliga kommuner finns brister i den kompetens som krävs för hantering av bidraget, vilket kan leda till att rättsäkerheten äventyras. Att fastställa vilken kompetensnivå som krävs för handläggning och bedömning av olika bidrag uppfattar Boverket som en kärnfråga. Boverket har också uppmärksammat att viss osäkerhet råder angående gränsdragning mellan bostadsanpassningsbidraget och övriga författningar som reglerar stödet till funktionshindrade personer.

Eftersom det finns bestämmelser om möjlighet att överklaga ett beslut hos allmän förvaltningsstol i lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m. kan detta ses som ett problem i kommunernas tillämpning av lagen.

Boverket redovisar regelbundet hur bostadsanpassningsbidraget används i olika kommuner och arrangerar utbildningar för bland annat handläggare av bostadsanpassningsbidraget för att höja kompetensen. Regeringen avser att följa utvecklingen med avseende på de insatser Boverket gör för att förbättra kunskapen hos handläggare inom kommunen. Om det visar sig att utbildningsinsatserna inte är tillräckiga för att förbättra situationen avser regeringen att återkomma med förslag till åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.