Beskattning av bilar

Skriftlig fråga 2017/18:509 av Jörgen Warborn (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-12-18
Överlämnad
2017-12-19
Anmäld
2017-12-20
Sista svarsdatum
2018-01-02
Svarsdatum
2018-01-10
Besvarad
2018-01-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

För många vanliga människor och företag har den förda bil- och miljöpolitiken blivit något av ett irritationsmoment. En överväldigande majoritet håller med om att vi måste arbeta tillsammans för att göra vårt samhälle mer miljövänligt, och alla är beredda att dra sitt strå till stacken.

Däremot gör den förda politiken med höjd bensinskatt, höjd dieselskatt, höjd fordonsskatt och försämrat reseavdrag – och nu senast vill rödgröna politiker förbjuda en stor del av den befintliga bilparken i städer – att det inte bara blir dyrt för människor utan också framför allt för företag.

Turerna vilka bränsleslag som är mest miljövänliga har även de gått fram och tillbaka. Först var det etanol, sedan diesel, sedan bioetanol. I och med förslaget om miljözoner fria från diesel kommer 80 procent av personbilarna och en lika stor andel av de lätta lastbilarna i Sverige att behöva bytas ut. Många företag har redan gjort stora investeringar i vad de trodde skulle vara en miljösmart åtgärd. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad avser finansministern att vidta för åtgärder för att skapa mer långsiktighet i bilpolitiken?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:509 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi201

7

/04794/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:509 av Jörgen Warborn (M)
Beskattning av bilar

Jörgen Warborn har frågat mig om vad jag avser att vidta för åtgärder för att skapa mer långsiktighet i bilpolitiken.

Minskade utsläpp från transportsektorn är avgörande för att nå de långsiktiga klimatmålen. Riksdagen har satt som nationellt mål att utsläppen inom inrikes transporter, exklusive flyget, ska minska med 70 procent till 2030 jämfört med 2010. En viktig del i insatserna för att nå en fossilfri fordonsflotta är att skapa långsiktiga spelregler för hållbara biodrivmedel. Regeringen föreslog därför i budgetpropositionen för 2018 Bränslebytet. Riksdagen beslutade enligt regeringens förslag och de nya reglerna träder i kraft den 1 juli 2018. En reduktionsplikt har förutsättningar att utgöra ett långsiktigt styrmedel, inte minst eftersom den till skillnad från dagens skattenedsättning inte utgör statligt stöd. För att bidra i omställningen av vägtrafiken till fordon med lägre utsläpp av koldioxid föreslog regeringen också i budgetpropositionen för 2018 att ett bonus–malus system för nya lätta fordon införs.

Regeringen kommer även att göra det möjligt för kommuner att införa miljözoner för lätta fordon, särskilda zoner i stadsmiljön där endast de fordon som uppfyller vissa utsläppskrav får köra. Miljözonerna kan bidra till att förbättra luftkvalitén i tätorterna men också bidra till en snabbare


omställning till en fossilfri fordonsflotta. Regeringen har genom stadsmiljöavtalen hittills satsat 2,75 miljarder kronor på att utveckla kollektivtrafiken och cykelinfrastrukturen i städer.

Stockholm den 10 januari 2018

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.