beredskap vid eventuell skogsbrand

Skriftlig fråga 2004/05:1982 av Hagberg, Michael (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-07-04
Besvarad
2005-07-14
Besvarad
2005-07-18
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 juli

Fråga 2004/05:1982

av Michael Hagberg (s) till försvarsminister Leni Björklund om beredskap vid eventuell skogsbrand

Det finns en god samordning av resurserna i det stormdrabbade området. Alltifrån Räddningstjänsten, förtroendevalda, Lantbrukarnas Riksförbund och Södra skogsägarna till lokala markägare och boende i området. Här finns information och kunskap om vad som kan hända vid eventuella skogsbränder som skulle kunna bli katastrofala. Man måste vidta stor försiktighet i de områden där det över huvud taget är möjligt att börja markbereda och återplantera skog. Diverse aktörer arbetar för att förstärka skogsskyddet, att skydda både liggande virke och stående skog från insektsangrepp, genom att köra ut virke från skogen så snabbt som möjligt, till industri eller terminal.

En betydande uppmärksamhet och beredskap måste riktas till händelsen av en eventuell katastrof. Den närmaste tiden kommer man att presentera en beredskapsplan inom Södra skogsägarna för att undvika eller för att kunna bemöta eventuella skogsbränder. De kommer att gå ut brett i hela området för att sprida kunskap till boende och andra aktörer i de drabbade delarna av regionen. Bland annat kommer alla räddningstjänster att få beredskapslistor på skogsägare, entreprenörer och fälttjänstemän som blir kontakt- och resurspersoner i händelse av att en större brand bryter ut.

Jag undrar nu vilka åtgärder ministern avser att bidra med som komplement till de resurser som redan finns i området.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1982 besvarad av

den 14 juli

Svar på fråga 2004/05:1982 om beredskap vid eventuell skogsbrand

Försvarsminister Leni Björklund

Michael Hagberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att bidra med som komplement till de resurser för skogsbrandsbekämpning som finns i det stormdrabbade området i södra Sverige.

Statens räddningsverk har den 24 mars 2005 som svar på en anmodan från Försvarsdepartementet redovisat vilka åtgärder som kan behöva vidtas för att hantera den ökade risken för skogsbränder i de stormdrabbade områdena.

Av svaret framgår att flera åtgärder bör genomföras av såväl ägare, innehavare, verksamhetsutövare och kommuner som av staten. Exempelvis bör analyser, planering och utbildning genomföras för att dels förbättra förmågan till att förebygga hotet om skogsbränder, dels förbättra förmågan till insatser om en brand trots allt inträffar.

Regeringen gav den 19 maj 2005 Statens räddningsverk i uppdrag att vidta åtgärder som stöder arbetet med att förebygga skogsbränder och som förbättrar förmågan att hantera skogsbränder i de drabbade områdena.

Räddningsverket har medverkat till att ställa materiella förstärkningsresurser till förfogande i de drabbade områdena. Detta innebär framför allt att de statliga skogsbranddepåerna upprätthåller en hög grad av beredskap och användbarhet, och att vissa delar tillfälligt flyttas till Smålandsregionen. Vidare har Räddningsverket vidtagit åtgärder som underlättar mottagande av hjälp genom räddningstjänstmekanismen inom EU och andra länder utanför EU, till exempel flygplan för skogsbrandsbekämpning.

Mot bakgrund av den höjda risken för större bränder i de stormdrabbade områdena har regeringen också beslutat om finansiering av skogsbrandflyg till länsstyrelserna i Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Skåne, Hallands och Västra Götalands län under perioden april@oktober 2005. Skogsbrandflyget möjliggör en snabb upptäckt av bränder.

Vid många större olyckor, till exempel omfattande skogsbränder, är Försvarsmaktens resurser ofta värdefulla. Mot bakgrund av den ökade risken för skogsbränder i områden som drabbats av stormen Gudrun har Försvarsmakten till Försvarsdepartementet redovisat myndighetens möjligheter att med helikopter stödja räddningstjänsten. Av redovisningen framgår att Försvarsmakten har helikoptrar lämpliga för skogsbrandsbekämpning vid Säve, Ronneby och Uppsala. Helikoptrar lämpliga för bland annat evakuering av personer finns dessutom på Malmen i Linköping. Flygtiden från dessa orter till de stormdrabbade områdena är mellan 15 minuter och en dryg timme. Av redovisningen framgår också att Försvarsmakten effektivast kan hjälpa de räddningstjänstansvariga instanserna om helikoptrarna bibehålls på sin ordinarie baseringsort. Om det skulle behövas kan Försvarsmakten omdisponera helikoptrar och stödresurser till de baser som ligger närmast Gudrunområdet och på detta sätt ytterligare förstärka beredskapen.

Jag anser att ovanstående åtgärder förbättrar möjligheterna för räddningstjänsterna i det stormdrabbade området att såväl förebygga som hantera eventuella skogsbränder. Regeringskansliet (Försvarsdepartementet) följer kontinuerligt läget i hela landet och särskilt läget i det stormdrabbade området. Jag kommer också att tillse att vi följer upp och utvärderar effekten av dessa insatser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.