Bekämpningen av skogsbränder

Skriftlig fråga 2007/08:1327 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-06-11
Anmäld
2008-06-11
Besvarad
2008-06-18
Svar anmält
2008-06-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 juni

Fråga

2007/08:1327 Bekämpningen av skogsbränder

av Ameer Sachet (s)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Sverige är täckt av stora skogsarealer. Klimatförändringarna med högre medeltemperaturer sommartid ökar risken för fler skogsbränder i framtiden. Skogsbränder förekommer ofta i samband med långvarig torka och högsommarvärme. Skogsbränder orsakar stora ekonomiska förluster, hotar människoliv och kan också innebära kortsiktigt negativa förändringar av ekosystemet. Mindre bränder kan givetvis ses som ”naturliga” inslag som till och med är nödvändiga för vissa arters fortbestånd. En skogsbrand som inte snabbt bekämpas riskerar dock att utvecklas till en våldsam, resurskrävande och okontrollerad brand med stora skador som följd.

I vissa länder, som Kanada, är det vanligare med vattenbombning, det vill säga flygplan som hämtar vatten genom att flyga lågt över sjö och ”skopa” in vatten. Den typen av flyg har också fler användningsområden. De spanar över svårtillgänglig terräng, har förmåga att starta och landa på en vattenyta och undsätta nödställda. Ett flygplan för vattenbombning av skogsbränder är en effektiv resurs för räddningstjänsten. Statens räddningsverk och Kustbevakningen har under 1995–1996 haft amfibieflygplan inhyrt som användes för skogsbrandsläckning med bra resultat. Projektet stoppades på grund av att kostnaden blev för hög enligt Räddningsverket. Samtidigt finns behovet av en sådan resurs och är kanske mer påtaglig i dag än för tio år sedan. En möjlighet vore att försöka lösa frågan på nordisk basis.

Avser statsrådet att ta några initiativ för ett vidgat samarbete och koordinering mellan de nordiska länderna med gemensamma flyg för bekämpning av skogsbränder?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1327 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 18 juni

Svar på fråga

2007/08:1327 Bekämpningen av skogsbränder

Försvarsminister Sten Tolgfors

Ameer Sachet har frågat mig vilka initiativ jag avser att vidta för ett vidgat samarbete och koordinering mellan de nordiska länderna med gemensamma flyg för bekämpning av skogsbränder.

Vid en olyckssituation, som den enskilde inte kan hantera, har staten och kommunerna en skyldighet, enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor, att ingripa och ansvara för räddningstjänst. Det är kommunerna som ansvarar för räddningstjänst vid bränder i skog och mark.

Sverige har den senaste tiden drabbats hårt av skogsbränder. Vid dessa tillfällen utnyttjas helikoptrar. Dessa resurser motsvarar i de flesta fall det resursbehov som finns i Sverige. Regeringen tillsatte den 28 juni 2007 en utredning, Översyn av den offentliga sektorns användning av helikopterresurser (dir. 2007:108). Utredningen har bland annat till uppgift att se över hur den offentliga sektorns användning av helikopterresurser kan bli mer effektiv. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag hösten 2008. Jag ser fram emot de förslag som utredningen kommer att lämna.

Vid katastrofer finns möjligheter att begära stöd från EU:s gemenskapsmekanism. Stödet kan till exempel utgöra olika typer av insatser för skogsbrandsbekämpning. Det är Räddningsverket som är svensk kontaktpunkt i detta system. Inom EU pågår för närvarande även ett arbete med att stärka beredskapen för hanteringen av skogsbränder bland annat genom att bygga upp ett system där medlemsstaterna utvecklar så kallade moduler baserade på nationella resurser som ska kunna användas för att göra insatser i samband med kriser och katastrofer.

När det sedan gäller de pågående klimatförändringarna kan dessa innebära en ökad risk för skogsbränder. Det finns, sedan många år tillbaka ett nordiskt samarbetsavtal på räddningstjänstområdet. Det är värdefullt om länderna inom ramen för detta kan finna gemensamma lösningar när det gäller att tillhandahålla och effektivt utnyttja resurser att hantera skogsbränder och andra naturolyckor så kostnadseffektivt som möjligt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.