båttransporter

Skriftlig fråga 2002/03:595 av Jóhannesson , Berit (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-02-28
Anmäld
2003-03-03
Besvarad
2003-03-05
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-03-12
Svar anmält
2003-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 februari

Fråga 2002/03:595

av Berit Jóhannesson (v) till näringsminister Leif Pagrotsky om båttransporter

Det har bekräftats att flera svenska rederier hjälper utländska stater att transportera krigsmateriel och trupp till bland annat Persiska viken. Trots att Sverige tillhör ett av de länder som har det mest långtgående regelverket när det gäller förmedling av krigsmateriel tycks det i dag inte finnas någon som helst lagmässig möjlighet för svenska myndigheter att kontrollera denna verksamhet. Samtidigt som det är upprörande att se hur svensk transportkapacitet utnyttjas i de krigsförberedelser som USA och Storbritannien just nu genomför vid Iraks gränser, är det frustrerande att upptäcka Sveriges maktlöshet i frågan. Enligt mig finns ingen principiell skillnad mellan att skicka svensk eller utländsk krigsmateriel till parter som är inblandade i en pågående konflikt. Transportverksamhet borde inkluderas inom ramen för det svenska regelverket för krigsmateriel.

Jag vill fråga näringsminister Leif Pagrotsky:

Vad avser ministern att göra för att förmedling av krigsmateriel genom exempelvis båttransporter ska regleras?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:595 besvarad av

den 13 mars

Svar på fråga 2002/03:595 om båttransporter

Statsrådet Gunnar Lund

Berit Jóhannesson har frågat näringsministern vad han avser att göra för att förmedlingen av krigsmateriel genom exempelvis båttransporter ska regleras. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den svenska lagstiftningen avseende krigsmateriel tar fasta på att reglera den typ av produkter som tillverkas, tillhandahålls eller förs ut från Sverige. Den reglerar endast det som klassificeras som krigsmateriel och inte de transportmedel som materielen fraktas med.

Detta ger oss fullgoda möjligheter att kontrollera exporten från Sverige. När det gäller andra länders export, är vår utgångspunkt att denna måste kontrolleras utifrån ursprungslandets exportlagstiftning. Sverige tillämpar en mycket strikt kontroll över den egna exporten av krigsmateriel, och söker i olika internationella sammanhang främja en restriktiv hållning bland övriga länder vad gäller export av krigsmateriel. Exportkontrollen är en nationell angelägenhet, och det är i ursprungslandet som prövningen görs om export ska tillåtas eller ej. Exporten av krigsmateriel diskuteras fortlöpande mellan EU:s medlemsländer. Den regleras av EU:s uppförandekod för vapenexport. Grundläggande för koden är att beslutsfattandet inte ska falla under gemenskapsrätten, utan förbli nationellt. Diskussionerna inom ramen för EU:s uppförandekod har inriktats på villkoren för medlemsstaternas krigsmaterielexport. Koden utgör därför ett viktigt instrument för Sverige i syfte att uppnå en hög grad av restriktivitet inom hela EU.

Från svensk sida ser vi det som en förutsättning för en restriktiv exportpolitik att det är vi själva som ytterst ska pröva om export ska tillåtas eller ej. Detta är en fundamental princip som Sverige värnar om. En reglering av transportmedlet skulle innebära ett avsteg från denna princip genom att det inte endast skulle handla om att reglera transporter från Sverige, utan också om att till viss del reglera andra länders krigsmaterielexport. Vid sidan om svårigheten att i praktiken kontrollera denna typ av frakter, skulle en sådan reglering göra det svårare för Sverige att i internationella sammanhang verka för att krigsmaterielexporten förblir under nationell kontroll.

Den svenska lagstiftningen motsvarar redan de höga kontrollkrav som måste ställas beträffande krigsmaterielexporten. Detta gäller oavsett nationalitet på transportföretaget och transportmedlet. I sammanhanget bör också understrykas att den som hyr ut ett fartyg inte har någon dispositionsrätt över det som fraktas.

Mot denna bakgrund ser jag ingen anledning till att inkludera transportverksamhet i lagen om krigsmateriel.

Regeringens tillvägagångssätt för att komma till rätta med en icke önskvärd spridning av krigsmateriel är därför dels att ha ett nationellt mycket strikt exportkontrollsystem på plats dels att internationellt verka för att andra länder tillämpar en ansvarsfull exportpolitik.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.