Till innehåll på sidan

Barns rätt till kunskap om barnkonventionen

Skriftlig fråga 2012/13:709 av Lundh Sammeli, Fredrik (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-08-14
Anmäld
2013-08-15
Besvarad
2013-08-28
Svar anmält
2013-08-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 augusti

Fråga

2012/13:709 Barns rätt till kunskap om barnkonventionen

av Fredrik Lundh Sammeli (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

För att kunna ställa krav och stå upp för sina rättigheter måste man i grunden känna till dem. Alltför många barn har aldrig fått utbildning i eller ens information om FN:s barnkonvention. Det visar undersökningar från bland annat barnrättsorganisationer som Unga Örnar och Rädda Barnen.

Under de första tio åren med barnkonventionen sattes det av pengar för att olika frivilligorganisationer skulle kunna sprida kunskap om barnkonventionen till landets skolelever. Skolmaterial togs fram, och en rad olika insatser bidrog till att 90-talets barn fick en ökad kunskap om sina rättigheter. I dag finns inte samma möjlighet och stöd till barnrättsorganisationerna. Barnrättskommittén har också i den svenska granskningen lyft fram kritik mot den låga kunskapsnivån bland barn och ungdomar om barnkonventionens innehåll. Kunskapen om barns rättigheter bland lärarna är också alltför låg.

Detta är en utveckling som måste brytas. Barn har rätt till kunskaper om sina rättigheter. En väg skulle kunna vara att stärka skrivningarna i skolans styrdokument så att elever under sin skoltid blir utbildade i barnkonventionen.

Det är grundläggande att varje barn känner till sina rättigheter och lär sig mer om dem.

Min fråga till utbildningsministern är hur han avser att komma till rätta med problemet att allt för få barn känner till barnkonventionen och sina egna rättigheter som barn.

Svar på skriftlig fråga 2012/13:709 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 28 augusti

Svar på fråga

2012/13:709 Barns rätt till kunskap om barnkonventionen

Utbildningsminister Jan Björklund

Fredrik Lundh Sammeli har frågat mig hur jag avser att komma till rätta med problemet att alltför få barn känner till barnkonventionen och sina egna rättigheter som barn.

Enligt gällande styrdokument för det obligatoriska skolväsendet ska eleverna få kännedom om barnkonventionen och sina rättigheter som barn.

Av 1 kap. 4 § skollagen (2010:800) framgår bl.a. att utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Av proposition 2009/10:165 Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet framgår att med värden avses förskolans och skolans värdegrund som ska utgå från grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna. Det närmare innehållet i dessa rättigheter uttrycks i flera konventioner som Sverige anslutit sig till. Bestämmelser om utbildningens syfte finns bl.a. i artikel 29 i FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen).  Av 1 kap. 4 § skollagen framgår vidare att utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Av förarbetena framgår att detta innebär att det hos såväl förskollärare, lärare och annan personal som hos elever måste finnas kunskap om vad dessa värderingar och rättigheter innebär och hur de kan förvekligas.

Enligt läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet som infördes 2011 (Lgr 11) ska utbildningen i den svenska skolan bl.a. förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingarna som det svenska samhället vilar på. I detta ingår även barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Barnkonventionen ingår dessutom i det centrala innehållet i samhällskunskap i årskurs 4–6 och 7–9 i grundskolan och motsvarande skolformer. Det innebär att alla lärare ska undervisa om barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. 

Barn och elevers kunskap om barnkonventionen regleras således både i skollagen och i läroplanen. Ansvaret för att utbildningen genomförs i enlighet med ovanstående åvilar huvudmannen för utbildningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.