Barnhem i Afghanistan

Skriftlig fråga 2016/17:467 av Christina Höj Larsen (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-08
Överlämnad
2016-12-08
Anmäld
2016-12-09
Svarsdatum
2016-12-14
Sista svarsdatum
2016-12-14
Besvarad
2016-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige har tecknat ett återtagandeavtal med Afghanistan, vilket har gjorts med stöd av det principavtal mellan EU och Afghanistan som tillkom efter att EU använt bistånd som påtryckningsmedel. Avtalet öppnar också för att återsända ensamkommande barn. Afghanistans parlament har nu röstat ned avtalet. Vilken betydelse det har är ännu oklart.

I slutet av september hade Norge, Storbritannien, Frankrike, Schweiz, Nederländerna, Danmark och Sverige tecknat återtagandeavtal med Afghanistan. Hittills har endast Norge och Nederländerna tvångsutvisat barn under 2016; Norge har gjort det i större skala än Nederländerna.

Både den norska och danska regeringen har aviserat att de vill öppna barnhem, eller liknande institutioner, i Afghanistan för att se till att det ”ordnade mottagande” som krävs för att kunna tvångsutvisa ensamkommande barn finns på plats. Mot bakgrund av det tidigare ERPUM-samarbetet som syftade till att upprätta ordnat mottagande i Afghanistan, där Sverige, Norge, Storbritannien och Nederländerna deltog och Danmark medverkade som observatör, och det faktum att samarbete ofta sker kring dessa frågor finns det givetvis goda anledningar att tro att även den svenska regeringen har liknande planer.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Har ministern, eller någon annan del av regeringen, haft kontakt med representanter för den norska eller danska regeringen angående upprättande av barnhem, eller motsvarande institutioner, och hur svarade regeringen i så fall?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:467 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2016/08855/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:467 av Christina Höj Larsen (V) Barnhem i Afghanistan

Christina Höj Larsen har frågat mig om jag eller någon annan del av regeringen har haft kontakt med representanter för den norska eller danska regeringen angående upprättande av barnhem eller motsvarande institutioner. Höj Larsen önskar också veta vad regeringen i så fall svarade.

  • I de fall det inte finns några skyddsskäl eller andra skäl att bevilja uppehållstillstånd i Sverige är utgångspunkten att ett återvändande till hemlandet ska ske.
  • En lagstadgad förutsättning för att ett ensamkommande barn ska kunna återvända är att det finns ett ordnat mottagande för barnet i hemlandet. Det är Migrationsverkets uppgift att se till att det finns ett lämpligt mottagande och att hänsyn tas till vad som är bäst för barnet. I första hand handlar det om att barnet tas emot av föräldrarna eller någon annan familjemedlem. Det kan också vara någon form av institution som på ett lämpligt sätt kan ta emot och ta hand om barnet.

Projektetet European Return Platform for Unaccompanied minors (ERPUM) pågick mellan 2011 och 2014. Förutom Sverige deltog Nederländerna, Norge och Storbritannien. Projektet var inriktat på att etablera kontakter med myndigheter, internationella organisationer och frivilligorganisationer i Afghanistan, Irak och Marocko för att möjliggöra familjeåterförening och skapa förutsättningar för ett lämpligt mottagande av återvändande ensamkommande barn.

Inom ramen för vårt nordiska samarbete i nordiska samrådsgruppen på hög nivå för flyktingfrågor (NSHF) diskuteras olika frågor inom migrationsområdet, däribland återvändande. Någon förfrågan från den norska eller danska regeringen angående upprättande av barnhem eller motsvarande har inte kommit in till regeringen.

Stockholm den 14 december 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.