Barngrupperna i förskolan

Skriftlig fråga 2005/06:1160 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-09
Anmäld
2006-03-09
Besvarad
2006-03-15
Svar anmält
2006-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 mars

Fråga 2005/06:1160 av Christer Nylander (fp) till statsrådet Lena Hallengren (s)

Barngrupperna i förskolan

Stora barngrupper i förskolan är ett allvarligt kvalitetsproblem. Tidigare utvärderingar har visat att stora grupper exempelvis innebär ett ökat behov av särskilt stöd, att många barn blir stressade samt att fler barn får hörselproblem. Stora grupper försämrar också möjligheten att nå de pedagogiska ambitioner som finns i läroplanen.

Skolverket har nyligen kritiserat Göteborgs kommun för att man inte utrett konsekvenserna av att man på en förskola minskade barngruppen från 41 till 30 och samtidigt reducerade personalstyrkan från 6 till 4. Kommunen kritiseras dock inte för gruppstorleken i sig eftersom det i dag inte är Skolverkets uppdrag.

Det är förvisso bra att man kräver utredning av konsekvenser, men fallet visar samtidigt att trots alla löften är det fortfarande många barn som går i väldigt stora förskolegrupper och att de åtgärder som hittills vidtagits uppenbarligen inte är tillräckliga. Det behövs tydligare regler.

Avser statsrådet att återkomma till riksdagen med ytterligare förslag för att krympa barngrupperna i förskolan?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1160 besvarad av

den 15 mars

Svar på fråga 2005/06:1160 om barngrupperna i förskolan

Statsrådet Lena Hallengren

Christer Nylander har frågat mig om jag avser att återkomma till riksdagen med ytterligare förslag för att krympa barngrupperna i förskolan.

Frågan om barngruppernas storlek och personaltätheten i förskolan är en av de mest angelägna för mig som förskoleminister. Jag har i ett svar med anledning av riksdagsfråga 2004/05:1083 den 9 mars förra året redogjort för det statsbidrag för personalförstärkningar i förskolan som då infördes från årsskiftet. Statsbidraget omfattar 1 miljard kronor första året och 2 miljarder kronor andra respektive tredje året för att därefter inordnas i det generella statsbidraget. Det är beräknat att täcka kostnaderna för anställning av 6 000 förskollärare, barnskötare och annan personal. Detta motsvarar nästan en tioprocentig ökning av förskolans personal. Samtliga kommuner har rekvirerat statsbidrag för personalförstärkningar innevarande bidragsår.

I mitt tidigare frågesvar föreslog jag att Christer Nylander inväntar Skolverkets uppföljning och utvärdering, som med stor tillförlitlighet kommer att kunna ge den nationella bilden av hur personaltätheten påverkas av statsbidraget. I maj kommer den årliga statistiken från Skolverket angående förskoleverksamheten att finnas tillgänglig. Av denna kommer att kunna utläsas hur barngruppernas storlek och personaltätheten ser ut för år 2005.

Skolverket har på regeringens uppdrag utarbetat allmänna råd till kommunerna om förskolans kvalitet. Med stöd av dessa har myndigheten kunnat skärpa inspektionen när det gäller till exempel frågor om barngruppers storlek och personaltäthet. De krav på kvalitetsredovisningar som sedan den 15 augusti 2005 ålagts förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen är också ett led i att synliggöra och utveckla förskolans kvalitet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.