Bankernas kontanthantering

Skriftlig fråga 2014/15:352 av Catharina Bråkenhielm (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-03-26
Överlämnad
2015-03-26
Anmäld
2015-03-27
Svarsdatum
2015-04-08
Besvarad
2015-04-08
Sista svarsdatum
2015-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Bankernas ovilja att ta emot och lämna ut kontanter har aktualiserats på senare tid i en serie tidningsartiklar och debatter. Många människor, framför allt våra äldre, har stora svårigheter att klara sin vardag utan kontanter, och de ser sin tillvaro alltmer beskuren av att så många banker har slutat att tillhandahålla och hantera kontanter.

Bankerna gömmer sig bakom olönsamhetsargument, och många bankkontor har lagts ned de senaste åren som en konsekvens av detta. Samtidigt gör bankerna mycket stora vinster och avlönar sin ledning med mångmiljonbelopp och borde egentligen ha råd med den service som kontanthantering innebär.

Min fråga till statsrådet är:

Är det dags att se över lagstiftningen för bankerna gällande kontanthanteringen, så att servicenivån upprätthålls för alla i samhället?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:352 besvarad av Per Bolund (MP), statsråd

Dnr Fi2015/1709

Finansdepartementet

Finansmarknads- och konsumentministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:352 av Catharina Bråkenhielm (S) Bankernas kontanthantering

Catharina Bråkenhielm har frågat mig om det är dags att se över lagstiftningen för bankerna gällande kontanthanteringen, så att servicenivån upprätthålls för alla i samhället.

Digitaliseringen av en rad samhälleliga tjänster har gått mycket fort i Sverige. Detta är för många medborgare en positiv utveckling. Bland vissa av samhällets äldre har dock detta inneburit en mer utmanande vardag. Det var därför med glädje som jag under hösten 2014 tog emot den s.k. Kontanthanteringsutredningens betänkande Svensk kontanthantering (SOU 2014:61). Utredningen har haft till uppgift att göra en översyn av regelverket för kontanthantering i Sverige. I betänkandet berörs bl.a. bankernas skyldighet att ta emot sedlar och mynt. Utredningen menar att det krävs starka skäl för att ett tillstånd att driva bank- eller finansieringsrörelse ska förenas med ett krav på att tillståndshavaren ska vara skyldig att ta emot pengar. Arbetet på Regeringskansliet består nu i att analysera betänkandet och remissvaren för att därefter besluta om ny lagstiftning är nödvändig eller om andra åtgärder krävs.

En annan process som också berör kontanthanteringen är genomförandet av det s.k. betalkontodirektivet (Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/92/EU av den 23 juli 2014 om jämförbarhet för avgifter som avser betalkonto, byte av betalkonto och tillgång till betalkonto med grundläggande funktioner). Genom betalkontodirektivet införs en ram för skydd av konsumenters rättigheter i samband med tillgång till och användning av betalkonton. Regleringen tar sikte på tjänster som bl.a. möjliggör insättning av medel på betalkonto och uttag av kontanter. Direktivet ska vara genomfört i svensk lagstiftning senast den 18 september 2016. Bland annat med anledning av detta beslutade regeringen den 1 april 2015 om kommittédirektiv till en utredning. En utredare ska bl.a. överväga vilka lagstiftningsåtgärder som behöver vidtas för att möjliggöra insättning och uttag av kontanter på betalkonto.

Därutöver kommer jag i dagarna att kalla till ett rundabordssamtal där kreditinstitut såväl som andra aktörer bjuds in för att diskutera kontanthanteringen i Sverige.

Stockholm den 8 april 2015

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.