Avhopparverksamheten i Göteborg

Skriftlig fråga 2017/18:197 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-31
Överlämnad
2017-11-01
Anmäld
2017-11-07
Svarsdatum
2017-11-08
Sista svarsdatum
2017-11-08
Besvarad
2017-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Göteborg har de senaste åren haft stora utmaningar med gängkriminalitet och kriminella nätverk som har skjutit och mördat varandra men även oskyldiga på stadens gator, restauranger och till och med lekplatser.

Samtidigt finns det uppgifter om att många vill lämna sitt kriminella liv bakom sig. Varje person som söker hjälp för att komma bort från ett kriminellt liv borde rimligen ges tillräckliga resurser och hjälp. På sätt kan vi rädda hela familjer från socialt utanförskap men även spara samhället mycket medel som annars hade gått till bland annat rättsutredningar, skadegörelse och sjukvård.

Regeringen har under flera års tid avsatt särskilda medel för polisen att fördela till avhopparverksamhet. Liksom förra året uppgår summan för 2017 till 5 miljoner. En av de städer som har tagit emot medel är Göteborg. Men verksamheten har inte varit särskilt lyckad i kommunen. SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i augusti 2017 att efter sex års verksamhet kan Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborg inte peka på ett enda exempel där de har hjälpt någon person att lämna det gängkriminella livet. Detta trots att man driver en särskild avhopparverksamhet med just det syftet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att de medel som tilldelas till avhopparverksamhet från regeringen är tillräckliga med tanke på de behov som finns och vad gör ministern och regeringen för att säkerställa att de kommuner som tar emot medlen faktiskt har en fungerande avhopparverksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:197 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2017/18:197 av Robert Hannah (L) Avhopparverksamheten i Göteborg

Robert Hannah har frågat mig om jag anser att de medel som tilldelats till avhopparverksamhet från regeringen är tillräckliga med tanke på de behov som finns. Vidare har Robert Hannah frågat mig vad jag och regeringen gör för att säkerställa att de kommuner som tar emot medlen faktiskt har en fungerande avhopparverksamhet.

Hjälp och stöd för att förmå personer att komma bort från ett liv i kriminalitet är mycket viktigt, både för de enskilda personerna och för samhället i stort. För att underlätta det arbetet har regeringen avdelat fem miljoner kronor årligen till Polismyndigheten som har regeringens uppdrag att fördela pengarna till organisationer som bedriver avhopparverksamhet.

Dessa medel utgör dock bara en del av de statliga medel som används till avhopparverksamhet. Utöver de fristående organisationer som bedriver avhopparverksamhet finns ett antal myndighetsdrivna verksamheter för avhoppare som finansieras inom ramen för respektive myndighets budget. Polismyndigheten har exempelvis ett omfattande brottsoffer- och personsäkerhetsarbete där avhopparverksamhet ryms. Även kommunerna har ett stort ansvar genom bland annat socialtjänsten, vilken exempelvis Brottsförebyggande rådet har identifierat som den mest centrala aktören när det gäller samverkan i avhopparfrågor.

När det gäller frågan om de medel som fördelas går till fungerande avhopparverksamheter så är det Polismyndigheten som gör bedömningar av ansökningarna som inkommer och även ansvarar för att följa upp hur medlen har använts. För det har Polismyndigheten inrättat en nationell samordningsfunktion. I myndighetens uppföljning av hur medlen använts beskrivs hur bland annat Fryshuset har kunnat stötta 18 klienter och omkring 20 anhöriga till avhoppare. Fryshuset har också kunnat fördjupa sin samverkan med både Polismyndigheten och Kriminalvården.

Jag tror att de fem miljoner som avsätts ger organisationer som Fryshuset en bra hjälp på vägen i sitt stöd till avhoppare och jag kommer fortsätta verka för att statliga myndigheter liksom kommuner tar sitt ansvar i frågan.

Stockholm den 8 november 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.