Avgiftsfri skola

Skriftlig fråga 2013/14:623 av Tomas Eneroth (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-05-15
Överlämnad
2014-05-16
Anmäld
2014-05-19
Besvarad
2014-05-21
Sista svarsdatum
2014-05-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Jan Björklund (FP)

 

En rapport från Föreningen Majblomman visar hur otillåtna avgifter i grundskolan skapar oro och utanförskap hos många barn. Skolans generella brist på resurser har stegvis inneburit att avgifter regelbundet tas ut av barnen vid allt fler tillfällen – alltifrån skolutflykter till idrottsdagar och måltider. Och allt fler barn avstår från att delta vid aktiviteter – väl medvetna om att deras föräldrar inte har råd att lägga ännu en hundralapp för en skolutflykt. Skollagen medger att ”obetydliga kostnader” kan tas ut vid enstaka tillfällen – men när en tydlig majoritet av föräldrarna i Majblommans enkät uppger att man regelbundet måste betala avgifter borde det vara uppenbart att avgiftsuttagen inte längre är vare sig ”obetydliga” eller vid ”enstaka tillfällen”.  Regeringens passivitet i frågan är besvärande – trots upprepade larmsignaler har skolministern återkommande svarat att han inte är beredd att vidta åtgärder. Regeringen tycker uppenbarligen att problemet inte är tillräckligt viktigt – trots tydliga signaler från elever, föräldrar och organisationer i hela landet.

Min fråga till utbildningsministern blir därför:

- Vilket ansvar har ministern för att barn i dag tvingas avstå från skolverksamhet och aktiviteter på grund av otillåtna avgifter?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:623 besvarad av Tomas Eneroth (S)

Dnr U2014/3515/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern och vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:623 av Tomas Eneroth (S) Avgiftsfri skola

Tomas Eneroth har frågat mig vilket ansvar jag har för att barn i dag tvingas avstå från skolverksamhet och aktiviteter på grund av otillåtna avgifter.

Som jag redogjort för i tidigare frågesvar är principen om en avgiftsfri utbildning i grundskolan och motsvarande skolformer en av hörnstenarna i den svenska utbildningspolitiken. Rätten till en likvärdig utbildning av hög kvalitet får aldrig vara beroende av individens ekonomiska förutsättningar och därför ska utbildningen i grundskolan vara avgiftsfri. Av skollagen (2010:800) framgår att eleverna utan kostnad ska ha tillgång till böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning samt erbjudas näringsriktiga skolmåltider.

Skollagen anger dock att det trots detta får förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad. Regeringen tydliggjorde i förarbetena till skollagen (prop. 2009/10:165 s. 374) att om kostnaden är regelbundet återkommande kan den sammanlagt bli påfrestande för ett hushåll med svag ekonomi och att det därför krävs att skolan noga överväger när och hur ofta denna möjlighet ska utnyttjas.

Det är huvudmännen som ansvarar för att utbildningen genomförs i enlighet med bestämmelserna och för att eventuella enstaka inslag som medför en obetydlig kostnad inte blir påfrestande för hushållen.

Statens skolinspektion granskar om huvudmännen följer dessa bestämmelser.

Mot bakgrund av ovanstående anser jag inte att regelverket om avgifter i skolan i dagsläget behöver förändras.

Stockholm den 21 maj 2014

Jan Björklund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.