Avgiftsbefriade elflyg

Skriftlig fråga 2018/19:464 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-03-28
Överlämnad
2019-03-28
Anmäld
2019-03-29
Svarsdatum
2019-04-10
Sista svarsdatum
2019-04-10
Besvarad
2019-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Redan nu finns långt framskridna planer på flyg som drivs av elmotorer och som kommer att kunna trafikera framför allt inrikes sträckor i Sverige, men även till våra närmaste grannländer. Dessa flygplan kommer givetvis inte att släppa ut några klimatpåverkande gaser och borde därmed inte heller drabbas av de avgifter som regeringen förespråkat för flyget. Sedan kan givetvis klimatet påverkas ändå vid själva framställningen av elektricitet, om regeringen inte väljer att gå vidare med en upprustning av kärnkraften i enlighet med IPCC:s rekommendationer.

Den omtalade flygskatten ger flygresenärer i Skåne en högre kostnad för sina resor när man numera tvingas ta bilen över bron och flyga från Kastrup i stället, om man inte ska drabbas av fördyrade biljetter. För de som trots allt väljer att flyga från Malmös flygplats har mängden avgångar blivit begränsade då flygbolagen gärna tittar på andra alternativ för att slippa fördyrade biljetter. För konsumenterna är biljettpriset ofta ett avgörande skäl till att man inte längre väljer flyg från Malmö.

När det så småningom kommer att finnas alternativ som flyger med elmotorer så bör dessa givetvis också vara befriade från avgifter som är till för att förbättra klimatet, då dessa inte alls har sådan påverkan. Därför bör en sådan befrielse införas innan elflygen har börjat flyga från våra flygplatser, så att dessa flyg inte också väljer att lyfta och landa i andra länder.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Avser ministern att arbeta för att det införs en skattebefrielse för elflyget?  

Svar på skriftlig fråga 2018/19:464 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/

01321/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:464 av Mikael Eskilandersson (SD)
Avgiftsbefriade elflyg

Mikael Eskilandersson har frågat miljö- och klimatministern samt vice statsministern om hon avser att arbeta för att det införs en skattebefrielse för elflyget.

Frågan har överlämnats till mig.

Flygets klimatpåverkan ska minska. Efter förslag i budgetpropositionen för 2018 infördes en skatt på flygresor fr.o.m. den 1 april 2018. Riksdagen tillkännagav dock i december 2018 att flygskatten bör avskaffas. Regeringen anser att det är rimligt att flyget även fortsatt står för åtminstone en del av sina klimatkostnader. Flygskatten ska därför behållas till dess det finns ett system för flygbränsleskatt på plats. En flygbränsleskatt gynnar hållbart flyg.

Utveckling av flygteknik kräver långsiktighet. Regeringen beslutade 2017 om det nationella flygforskningsprogrammet, det sjunde i ordningen. Fokus för programmet är bl.a. att driva miljövänlig teknik framåt i samverkan mellan industri, forskning och det offentliga. Regeringen satsar även strategiskt på bl.a. batterifondsprogrammet via Statens energimyndighet och Sverige är dessutom en part i den europeiska batterialliansen. När det blir aktuellt med kommersiella flygresor med elflyg kan det finnas anledning att återkomma i beskattningsfrågan.

Stockholm den 10 april 2019

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.