Avgift hos grovsopcentraler

Skriftlig fråga 2005/06:968 av Lilja, Lars (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-08
Anmäld
2006-02-09
Besvarad
2006-02-14
Svar anmält
2006-02-14
Besvarad
2006-02-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 februari

Fråga 2005/06:968 av Lars Lilja (s) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Avgift hos grovsopcentraler

I många kommuner finns både återvinningscentraler och grovsopcentraler att lämna sina sopor av olika slag. Hos många grovsopcentraler tar kommunen betalt för att invånarna ska få lämna sina sopor där. Detta får konsekvensen att ett allt oftare förekommande problem är att återvinningsstationerna i stället får ta hand om dessa sopor. Återvinningsstationerna är avsedda för andra sorters sopor, som glas och kartonger bland annat, och saknar kapacitet att ta hand om grövre sopor som kylskåp, byggavfall med mera.

Förekomsten av avgift på grovsopcentralerna skiljer sig åt, på vissa håll är det gratis medan det kostar på andra. Detta medför att miljövinsten med källsortering uteblir om soporna ändå hamnar på samma ställe.

Vad avser statsrådet att göra för att underlätta för invånarna i alla kommuner att källsortera och framför allt slänga sina grovsopor genom att avgiftsbefria grovsopcentralerna?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:968 besvarad av

den 13 februari

Svar på fråga 2005/06:968 om avgift hos grovsopcentraler

Statsrådet Lena Sommestad

Lars Lilja har frågat mig vad jag avser att göra för att underlätta för invånarna i alla kommuner att källsortera och framför allt slänga sina grovsopor genom att avgiftsbefria grovsopcentralerna.

För mig är det väldigt viktigt att hushållen enkelt kan sortera och lämna sitt avfall. I detta ingår bland annat att avgifterna för avfallshanteringen utformas på ett lämpligt sätt. Varje kommun bestämmer själv hur avgifterna ska utformas för att täcka kommunens kostnader för hushållens avfall. Normalt täcks kostnaden helt via den renhållningsavgift som hushållen betalar till kommunen. Endast i ett fåtal kommuner tas en särskild avgift ut när hushållen lämnar sina grovsopor på kommunens platser för insamling av avfallet.

Det har under en längre tid funnits problem med att grovsopor hamnar på de återvinningsstationer för förpackningar som producenterna ansvarar för. I propositionen Ett samhälle med giftfria och resurssnåla kretslopp (2002/03:117), som riksdagen har antagit, uppmärksammades detta problem och flera åtgärder initierades.

För att förbättra dialogen mellan olika aktörer beslutade regeringen att införa ett råd för avfallsfrågor på Naturvårdsverket. I detta råd pågår en kontinuerlig dialog mellan företrädare för bland annat producenter och kommuner. Under 2004 ställde sig alla aktörer i Avfallsrådet bakom en överenskommelse om servicenivå till hushållen. En punkt i denna var att det lokala samrådet i varje kommun ska ta upp hur det kommunala insamlingssystemet för grovavfall kan samordnas med producenternas insamlingssystem. Aktörerna kom även överens om att insamling av grovavfall bör ordnas med god service och bra tillgänglighet. Naturvårdsverket har av regeringen fått i uppdrag att följa upp denna överenskommelse. Uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober 2006.

Jag kommer att noga följa frågan om hur servicen till hushållen utvecklas. Den ökade återvinning som har skett på senare år har uppnåtts till stor del genom hushållens arbete i form av källsortering. Hushållens förtroende är avgörande för att källsorteringen ska kunna fortsätta öka.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.