Till innehåll på sidan

avgångsvederlag till verkställande direktörer och generaldirektörer

Skriftlig fråga 1998/99:423 av Strömbom, Inger (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-03-04
Anmäld
1999-03-09
Besvarad
1999-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:423 av Inger Strömbom (kd) till finansministern om avgångsvederlag till verkställande direktörer och generaldirektörer

den 4 mars

 

Enligt de nya riktlinjerna för anställningsavtal för statliga bolag, som finansminister Erik Åsbrink presenterade i december 1996, får ersättning till en avgående vd betalas ut i högst 24 månader, inklusive uppsägningstid. Ersättningen skall betalas ut månadsvis, och räknas av mot eventuell ny inkomst.

När Assi Domäns vd nu lämnar sin befattning får han, enligt uppgifter i medierna, lön under sin uppsägningstid på sex månader samt behålla samtliga anställningsförmåner i ytterligare två och ett halvt år. Detta innebär ersättning under tre år.

Staten är huvudägare i Assi Domän. Statens agerande kring fallskärmar och andra avtal bör vara konsekvent och ersättningarna ligga på en rimlig nivå. Är det tre års ersättning som nu gäller?

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga finansministern:

 

Har regeringen utarbetat nya riktlinjer för direktörer och generaldirektörer?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:423 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:423 om avgångsvederlag till verkställande direktörer och generaldirektörer
    Finansminister Erik Åsbrink

den 10 mars

 

Inger Strömbom har frågat mig om regeringen utarbetat nya riktlinjer för direktörer och generaldirektörer.

År 1994 fastställde regeringen riktlinjer rörande anställningsvillkor för personer i företagsledande och därmed jämförlig ställning i företag som är helägda av staten. Efter en granskning av hur riktlinjerna efterlevdes, utfärdade regeringen nya mer detaljerade riktlinjer i december 1996. Dessa riktlinjer har följts upp under 1998.

Den senaste uppföljningen visade att bolagens efterlevnad av riktlinjerna var betydligt bättre jämfört med granskningen ca 1,5 år tidigare. I de nya avtal som träffats efter den första uppföljningen har genomgående riktlinjerna tillämpats. Många äldre avtal har omförhandlats för att överensstämma med riktlinjerna. Där avsteg fortfarande förekom avsåg dessa avtal som träffats före 1994 års riktlinjer.

Regeringen fortsätter att arbeta för bättre efterlevnad. Det finns fortfarande brister och diskussionen om avtalen hålls levande.

De riktlinjer som regeringen fastställde i december 1996 rörande anställningsvillkor för personer i företagsledande och därmed jämförlig ställning i statliga bolag avser bolag som är helägda av staten. I bolag där staten är delägare bör riktlinjerna så långt möjligt tillämpas efter en dialog med övriga aktieägare. I Assi Domän AB äger staten 50,2 % av aktierna. Dessutom är bolaget börsnoterat.

Inger Strömbom har också frågat mig om avgångsförmåner för generaldirektörer. Beträffande dessa finns föreskrifter om avgångsförmåner i förordningen (1995:1038) om statliga chefspensioner m.m. och i dess föregångare, förordningen (1991:1160) om förordnandepension m.m. Innebörden av dessa bestämmelser har tidigare redovisats för riksdagen.

 

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.