Åtgärder mot vägpiraterna

Skriftlig fråga 2012/13:656 av Olsson, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-07-12
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-08-14
Svar anmält
2013-08-15
Anmäld
2013-08-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 juli

Fråga

2012/13:656 Åtgärder mot vägpiraterna

av Hans Olsson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Sommaren är tyvärr också vägpiraternas tid. Det är vanligt att vägpirater gör inbrott i hus- och lastbilar som står parkerade för natten på rastplatser.

Polisen runt om i landet varnar för de så kallade vägpiraterna. Och i jakten på att lura godtrogna bilister på pengar har bedragarna blivit alltmer hotfulla. Flertalet polisdistrikt har nu under sommaren också varnat för bedragare längs med de större Europa- och riksvägarna. Personerna stoppar bilister för att försöka sälja falskt guld eller be om pengar till bensin. Ofta rusar de ut rakt i vägbanan, vilket kan skapa livsfarliga trafiksituationer. Nu börjar de också uppträda hotfullt och nyligen knivhotades en man i västgötska Kinna när han stannat för att hjälpa en kriminell duo sedan de gett sken av att ha fått motorproblem. Männen är nu anhållna misstänkta för olaga hot.

Genom vilka åtgärder och insatser avser justitieministern att få bukt med vägpiraterna och annan vägrelaterad brottslighet som inte handlar om trafikbrott utan just om inbrott, bedrägerier och hot mot yrkes- och semestertrafikanter?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:656 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 14 augusti

Svar på fråga

2012/13:656 Åtgärder mot vägpiraterna

Justitieminister Beatrice Ask

Hans Olsson har frågat genom vilka åtgärder och insatser jag avser att få bukt med vägpirater och annan vägrelaterad brottslighet såsom inbrott, bedrägerier och hot mot yrkes- och semestertrafikanter.

Hans Olsson lyfter fram en brottslighet som ofta blir mer synlig under sommarmånaderna. Bakom många av de egendomsbrott som sker längs vägar ligger organiserade ligor som rör sig snabbt över landet.

För att komma till rätta bland annat med brottsligheten som finns längs med vägarna genomför polisen en större satsning mot mängd- och seriebrottslighet. Satsningen syftar till att effektivt bekämpa denna typ av brott bland annat genom att snabba på utredningar och öka tryggheten för de drabbade. Satsningen innebär också att samarbetet över länsgränserna intensifieras rörande denna brottslighet.

Inom ramen för mängd- och seriebrottssatsningen är Polismyndigheten i Västra Götaland nationellt ansvarig sakkunnigmyndighet för stölder från yrkesmässig trafik, som innefattar också vägpiraters brottsliga verksamhet. Polismyndigheten deltar bland annat i Nationella Transportsäkerhetsrådet, där en av de prioriterade frågorna är säkra uppställningsplatser. Polismyndigheten i Uppsala län är också sakkunnigmyndighet för brott på väg.

I polisens verksamhet tillämpas Polisens trafiksäkerhetsstrategi och arbete mot kriminella på vägnätet. Polisen har även i brottsförebyggande syfte aktivt bedrivit kampanjer, bland annat via lokala och nationella medier, för att informera allmänheten om vägpiraternas verksamhet.

På internationell nivå deltar svensk polis i det gemensamma operativa brottsbekämpande arbete som bedrivs av EU-länderna mot gränsöverskridande organiserad brottslighet. En av prioriteringarna som har antagits av EU-länderna är bekämpning av olika former av egendomsbrott begångna av rörliga organiserade brottsgrupper, i synnerhet stölder och inbrott.

Regeringen har också tillsatt en utredning (dir. 2012:73) om ett stärkt straffrättsligt skydd för egendom. I uppdraget ingår bland annat att ta ställning till om sådana omständigheter som att brottsligheten haft systematiska inslag eller kan innebära en särskild integritetskränkning bör få större betydelse för brottsrubriceringen av förmögenhetsbrotten.

Det pågår alltså flera olika insatser som är inriktade på brottslighet längs vägarna, och jag avser därför inte för närvarande att initiera några ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.