Åtgärder mot törskatesvampen

Skriftlig fråga 2007/08:1563 av Lundh, Fredrik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2008-08-21
Inlämnad
2008-08-21
Svar anmält
2008-09-04
Besvarad
2008-09-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 augusti

Fråga

2007/08:1563 Åtgärder mot törskatesvampen

av Fredrik Lundh (s)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Törskatesvampens skadeverkningar i Norr- och Västerbotten är minst lika omfattande som förra året, konstaterar Skogsstyrelsen. Sedan man upptäckte angreppen på tallarna i början av 2000-talet har problemet ökat och allt större områden är i dag angripna. Lantbruksuniversitetet i Umeå håller på med en inventering av tallskogen i Norr- och Västerbotten. Syftet är inte bara att ta reda på omfattningen av skadeangreppen, utan också för att kunna skaffa medel till forskning om hur man ska kunna förhindra angrepp i framtiden.

Det saknas alltså pengar till forskning inom området. Under tiden går stora värden till spillo när man inte vet hur skadorna kan förebyggas. Detta är ett hot, inte bara för enskilda skogsägare som får sin skog angripen, utan också mot hela skogsnäringen i Norr- och Västerbotten.

För ett år sedan ställde jag en fråga om forskningsmedel till jordbruksministern. I svaret hänvisade han till befintliga forskningsfinansiärer och lovade att noga följa utvecklingen.

Jag förstår att jordbruksministern har gjort det, vilket jag vill tacka för, och nu vill jag veta vad han har kommit fram till.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern att vidta för att törskatesvampens skadeverkningar på tallskogen i Norr- och Västerbotten stoppas?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1563 besvarad av Jordbruksminister Eskil Erlandsson

den 4 september

Svar på fråga

2007/08:1563 Åtgärder mot törskatesvampen

Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Fredrik Lundh har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stoppa törskatesvampens skadeverkningar på tallskogen i Norrbotten och Västerbotten.

Jag har under året följt rapporteringen om de fortsatta angreppen av törskatesvamp på tallskogar samt fått information om de insatser som görs inom skogsbruket och inom den skogliga forskningen.

Skogsstyrelsens bevakning av törskatesvampens angrepp har pågått under många år och vi vet att angreppen ökar i Norrbotten och Västerbotten. Under sommaren 2007 genomförde Skogsstyrelsen och Riksskogstaxeringen vid Sveriges lantbruksuniversitet en riktad skogsskadeinventering som visade att ca 50 000 hektar ung tallskog i Norrbottens kustland är svårt skadad. Skadornas utbredning och omfattning pekade på ett behov av en utökad inventering och under innevarande år har riktade skogsskadeinventeringar genomförts i hela Norrbotten och Västerbotten. Resultat från dessa inventeringar kommer att presenteras under hösten 2008.

Utöver dessa inventeringar och studier har även en skogsforskarjour etablerats. Det är SLU och Skogforsk som i en gemensam satsning samlar relevant forskarkompetens när en akut situation som påverkar skogen inträffar. Skogsforskarjourens första ärende gällde just törskateangreppen och med hjälp av de inkopplade forskarna kunde en sammanställning över kunskapsläget och bedömningar av lämpliga skötselåtgärder göras.

I prop. 2007/08:108 En skogspolitik i takt med tiden aviserar regeringen att vi avser att ge Skogsstyrelsen i uppdrag att se över lagstiftningen gällande gränsen för skogsodling av contortatall. Ett skäl för detta uppdrag är problemen i norra Sverige med törskateangrepp på tall som gör att skogsägare på vissa marker, där det i dag inte är tillåtet att plantera contortatall, vill ha möjlighet att föryngra med det träslaget.

Jag är medveten om att problemet med törskateangreppen är komplext och det kommer att krävas tid för att hitta orsaker och lösningar. Min bedömning är att de insatser som gjorts och fortsatt görs är relevanta och visar att frågan prioriteras av myndigheter, skogsbruket, forskare och forskningsfinansiärer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.