åtgärder mot fortsatt flyttvåg

Skriftlig fråga 1998/99:394 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-02-22
Anmäld
1999-03-02
Besvarad
1999-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:394 av Sten Tolgfors (m) till finansministern om åtgärder mot fortsatt flyttvåg

den 22 februari

 

Tidskriften Business Week tecknar i sitt februarinummer en mörk och mycket varnande bild av Sverige. Tidskriften varnar för att Volvo, Astra och Ericsson bara är början på en fortsatt flyttvåg utomlands. Nya utförsäljningar av storföretag till utländska intressen kan mycket väl komma att driva upp arbetslösheten i landet till högt över 10 %.

Utvecklingen av prognosen förtjänar att tas på största allvar eftersom konsekvenserna av en utflyttningsvåg är förödande för vårt samhälle och välfärd. Om jobb, tillgångar och idéer flyttar ut går vi mot en mycket tuff framtid.

Tidskriften avfärdar också regeringens åtgärder att avskaffa värnskatt och förmögenhetsskatt som otillräckliga för att stoppa utflyttningen. Business Week skriver också att Sverige behöver en tydlig och inte minst tidig omläggning av politiken innehållande bl.a. skattesänkningar.

Regeringen har varit duktig på att prata men sämre på att fatta beslut. Tiden rinner på och det är ytterst angeläget att åstadkomma ett företags- och företagarklimat som företag och företagare inte lämnar.

 

Vilka åtgärder kommer regeringen vidta för att stoppa utflyttningen av företag, jobb och idéer från Sverige?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:394 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:394 om åtgärder mot fortsatt flyttvåg
    Finansminister Erik Åsbrink

den 10 mars

 

Sten Tolgfors har frågat mig vilka åtgärder regeringen kommer att vidta för att stoppa utflyttningen av företag, jobb och idéer från Sverige.

Sten Tolgfors hämtar bakgrunden till sin fråga från vissa beskrivningar i tidskriften Business Week som bl.a. behandlar aktuella förändringar i ägandet av några stora svenska företag som Volvo och Astra. Även om det är intressant att ta del av vad utländska medier skriver om villkoren för investeringar och sysselsättning i Sverige finns anledning att hålla i minnet vissa grundläggande förhållanden. Ägarförändringar i svenska företag är en del av den allmänna tendensen till internationalisering av näringslivet. Svenska företag är sedan lång tid tillbaka internationellt verksamma och detta skapar också ett utländskt intresse för företagen. Lokaliseringen av företagens verksamheter, inklusive huvudkontoren, har bl.a. att göra med närheten till de marknader som företagen opererar på.

Bakom Sten Tolgfors fråga ligger underförstått tanken att företagen i Sverige arbetar under ogynnsamma skattemässiga villkor. Såvitt gäller företagsbeskattningen vet Sten Tolgfors att svenska företag har internationellt sett goda villkor. För beskattningen av kapital i övrigt har jag nyligen indikerat att det finns anledning att pröva olika justeringar av förmögenhetsskatteuttaget. Enligt min mening bör emellertid den huvudsakliga inriktningen på en kommande skattereform gälla beskattningen av förvärvsinkomster. När det finns ett offentlig-finansiellt utrymme bör en inkomstskattereform ges en bred inriktning och stimulera arbetsmarknadsdeltagande, arbetsutbud och utbildning. Detta bör ske genom en sänkning såväl av genomsnittsskatter som av marginalskatter.

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.