åtgärder för staten som arbetsgivare

Skriftlig fråga 2003/04:1187 av von Sydow, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-05-11
Anmäld
2004-05-11
Besvarad
2004-05-17
Svar anmält
2004-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 maj

Fråga 2003/04:1187

av Henrik von Sydow (m) till statsrådet Gunnar Lund om åtgärder för staten som arbetsgivare

Att inte använda skattemedel effektivt är som att stjäla från de fattiga, framhöll socialministern och socialdemokraten Gustav Möller. Förra statsrådet Jörgen Andersson har sedan april 2003 kvitterat ut 63 000 kr i månaden, utan att ha haft några arbetsuppgifter knutna till sin tjänst som generaldirektör. Om Regeringskansliet inte heller i fortsättningen kan förse Jörgen Andersson med arbetsuppgifter kan han enligt reglerna ändå behålla sin lön fram till mars 2006 då hans förordnande går ut. När Jörgen Anderssons förordnande går ut kommer han att ha kvitterat ut över 2 miljoner kronor i lön, oavsett om han har arbetat eller ej.

"Vi har misslyckats som arbetsgivare", kommenterade statsminister Göran Persson till SVT:s Rapport fredagen den 7 maj. Det är lätt att instämma, och därför vill jag frågan statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förhindra liknande situationer framöver?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1187 besvarad av

den 17 maj

Svar på fråga 2003/04:1187 om åtgärder för staten som arbetsgivare

Statsrådet Gunnar Lund

Mot bakgrund av påstående att Jörgen Andersson sedan april 2003 kvitterat ut 63 000 kr. i månaden, utan att ha haft några arbetsuppgifter knutna till sin tjänst som generaldirektör, har Henrik von Sydow frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra liknande situationer framöver.

Enligt 33 § andra stycket lagen (1994:260) om offentlig anställning (LOA) får chefen för en förvaltningsmyndighet som lyder omedelbart under regeringen och som är anställd för bestämd tid förflyttas till en annan statlig anställning som tillsätts på samma sätt, om det är påkallat av organisatoriska skäl eller annars är nödvändigt av hänsyn till myndighetens bästa. Bestämmelsen tillkom genom riksdagens beslut med anledning av förslag i proposition 1986/87:99 Ledning av den statliga förvaltningen (bet. 1986/87:KU29, rskr. 1986/87:226). Den införda förflyttningsskyldigheten motiverades av att en myndighetschef som är anställd för bestämd tid inte kan sägas upp under anställningstiden.

Det är regeringen som prövar frågor om förflyttning. Det följer av 3 § 1. anställningsförordningen (1994:373).

Med stöd av den nämnda bestämmelsen i LOA har regeringen i ett antal fall beslutat om anställning av förutvarande myndighetschefer i Regeringskansliet. De har därvid tilldelats arbetsuppgifter som varit lämpliga med hänsyn till deras bakgrund och erfarenheter. I den nämnda propositionen (s. 70) anförde föredragande statsrådet att det i lag inte borde föreskrivas några begränsningar i fråga om arbetsuppgifterna i den nya anställningen eller arbetstagarens personliga lämplighet för denna. Han hänvisade till att en verkschef under sin karriär kan komma att ha mycket skiftande arbetsuppgifter.

Det nu redovisade systemet har i stort fungerat tillfredsställande. I något enstaka fall kan det uppstå en situation där det kan vara svårt att omedelbart finna relevanta arbetsuppgifter för den berörda arbetstagaren. Regeringskansliet har naturligtvis både ett ansvar för och ett intresse av att arbetstagaren erbjuds relevanta arbetsuppgifter som tillvaratar vederbörandes kompetens. Vi kommer att göra de största ansträngningar för att fullt ut leva upp till detta ansvar. Några särskilda åtgärder därutöver synes inte påkallade.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.