Till innehåll på sidan

Åtgärder för ökat valdeltagande bland utlandssvenskar

Skriftlig fråga 2017/18:341 av Tina Acketoft (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-27
Överlämnad
2017-11-28
Anmäld
2017-11-29
Svarsdatum
2017-12-06
Sista svarsdatum
2017-12-06
Besvarad
2017-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Demokratiutredningen uppmärksammade i sitt betänkande Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) att valdeltagandet bland utlandssvenskar är särskilt lågt. En enig riksdag gjorde den 29 mars 2017 ett tillkännagivande till regeringen om åtgärder för att öka valdeltagandet bland utlandssvenskar. I betänkande 2016/17:KU22, som ligger till grund för tillkännagivandet, anför konstitutionsutskottet:

”Det låga valdeltagandet [bland utlandssvenskar] kan ha många orsaker. […] Ökad tillgänglighet i form av ändrade öppettider skulle sannolikt leda till ett högre valdeltagande. Öppettiderna för röstning på svenska ambassader och konsulat, inte minst vad gäller öppethållande på kvällar och helger, bör därför inför kommande val förbättras. Ett högt valdeltagande bland utlandssvenskar bör vara en prioriterad uppgift för utlandsmyndigheterna. Vidare bör utlandssvenskar ges bättre information om reglerna för att rösta, bl.a. om att en utlandssvensk efter tio år behöver anmäla sig för att finnas kvar i röstlängden.

Eftersom dessa förbättringsåtgärder kan genomföras utan lagändringar anser utskottet inte att det finns skäl att avvakta beredningen av Demokratiutredningens betänkande. Regeringen bör redan nu verka för att sådana förbättringar genomförs.”

Med förvåning konstaterar jag att regeringen i beskrivningen av förberedelserna inför 2018 års val i budgetpropositionen över huvud taget inte berör detta tillkännagivande. Under politikområdet Demokrati och mänskliga rättigheter redovisas ett antal åtgärder för att öka valdeltagandet i andra grupper. Däremot nämns inte en enda åtgärd för att möjliggöra ett ökat valdeltagande bland utlandssvenskar.

Med anledning av detta frågar jag kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Vilka konkreta åtgärder inför 2018 års val avser ministern och regeringen att vidta för att leva upp till det av riksdagen beslutade tillkännagivandet om åtgärder för att öka valdeltagandet bland utlandssvenskar?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:341 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)



PAGE

2


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:341 av Tina Acketoft (L) Åtgärder för ökat valdeltagande bland utlandssvenskar

Tina Acketoft har frågat kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke vilka konkreta åtgärder inför 2018 års val som regeringen avser vidta för att leva upp till det av riksdagen beslutade tillkännagivandet om åtgärder för att öka valdeltagandet bland utlandssvenskar. Frågan har överlämnats till mig.

Röstmottagning utomlands är en prioriterad fråga för regeringen. Det avspeglar sig bland annat i att röstmottagning har erbjudits vid över 200 svenska utlandsmyndigheter och honorärkonsulat runt om i världen. Säkerhetsläget på vissa orter kan dock påverka tillgängligheten och öppettiderna. Det är chefen för utlandsmyndigheten som beslutar om var röstmottagning är lämplig i verksamhetslandet samt föreslår röstmottagningslokaler och öppettider.

Inför valet 2018 har samtliga chefer för utlandsmyndigheter, i ett brev skickat från Utrikesdepartementet, anmodats att hålla extra öppet för röstmottagning helger och vardagskvällar. Flertalet av våra utlandsmyndigheter har vid tidigare val erbjudit utökade öppettider för röstmottagning, men vår avsikt är att förbättra detta ytterligare. Regeringen ser även över informationen om röstningsregler med tydlig avsikt att förbättra denna. Särskild tonvikt kommer läggas vid hur utlandssvenskar ska gå till väga för att anmäla att man önskar kvarstanna i röstlängden efter tio år. Utlandsmyndigheterna har uppmanats att vara särskilt frikostiga med information via sina respektive hemsidor och i sociala medier, både vad gäller sina utökade öppettider samt röstningsregler.

Regeringen avser således gå riksdagen till mötes i dessa frågor. I budgetpropositionen för 2019 kommer regeringen att lämna en samlad redovisning av vidtagna åtgärder.

Stockholm den 6 december 2017


Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.