Till innehåll på sidan

Åtgärder för att många ska vilja stanna kvar inom polisyrket

Skriftlig fråga 2015/16:1460 av Gunilla Nordgren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-07-15
Överlämnad
2016-07-15
Sista svarsdatum
2016-07-29
Svarsdatum
2016-08-04
Besvarad
2016-08-04
Anmäld
2016-08-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Ofta hör vi om att det inte finns tillräckligt med poliser i vårt land.

Anledningen är att arbetsbelastningen ökar, bl.a. beroende på terrorhot, gränskontroller och gängkonflikter och mycket annat.

Nyligen stod att läsa i tidningen ”Svensk polis” där Rikspolischefen uttalar att ”vi måste bli fler... och att man arbetar intensivt för att försöka underlätta situationen och att det behövs mer resurser”.

Samtidigt framkommer det att många unga poliser söker sig från polisyrket p.g.a. dåliga löner, dålig personalpolitik. Annan anledning som uppges är att man inte underlättar för lite äldre poliser att få delpension så att de orkar stanna kvar och jobba några fler år.

I tidningen Svensk polis uttalar Rikspolischefen att ”andra angelägna frågor är… och att få fler att vilja stanna hos polisen t.ex. genom att underlätta delpensionering”

Min fråga till statsrådet är följande:

 

Hur ser statsrådet på det faktum att så många lämnar polisyrket och man vittnar om det jag beskriver ovan, och vad avser statsrådet göra för att stoppa denna negativa utveckling? 

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1460 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2016/05253/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1460 av Gunilla Nordgren (M) Åtgärder för att många ska vilja stanna kvar inom polisyrket

Gunilla Nordgren har frågat mig hur jag ser på det faktum att så många lämnar polisyrket, att man vittnar om dåliga löner, dålig personalpolitik och att man inte underlättar för äldre poliser att få delpension så att de orkar stanna kvar och jobba några fler år. Hon har även frågat mig vad jag avser göra för att stoppa denna negativa utveckling.

Det är av stor vikt att Polismyndigheten är en arbetsplats dit människor söker sig, och vill stanna. Om polisanställda väljer att lämna sin anställning i förtid så är det givetvis beklagligt. Det är därför angeläget att Polismyndigheten noga följer och agerar på utvecklingen av personalomsättningen inom myndigheten. Samtidigt är det så att personalomsättningen bland poliser fortfarande är låg i jämförelse med genomsnittet för svensk statsförvaltning.

Frågor som rör polisanställdas arbetsmiljö och löner sköts av Polismyndigheten inom ramen för det delegerade arbetsgivaransvaret. Det innebär att regeringen varken ska eller får påverka exempelvis lönebildningen i myndigheten. Regeringen ska däremot ge polisen så goda förutsättningar som möjligt att genomföra sitt uppdrag på ett bra sätt. Polismyndigheten lämnade den 29 februari ett budgetunderlag till regeringen, med bedömningen att antalet polisanställda behöver öka med 3 300 fram till och med 2020. Äskandet bereds nu i Regeringskansliet inom ramen för budgetprocessen.

Jag förutsätter att Polismyndigheten fortsätter det arbete man bedriver för att deras anställda ska vilja vara kvar i myndigheten och att detta sker i konstruktivt samarbete med arbetstagarorganisationerna.

Jag följer Polismyndighetens arbete i denna fråga och avser göra så även fortsättningsvis.

Stockholm den 4 augusti 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.