Artificiell generell intelligens

Skriftlig fråga 2017/18:937 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-01
Överlämnad
2018-03-01
Anmäld
2018-03-02
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Frågan om AI (artificiell intelligens) är glödhet just nu tack vare snabba genombrott de senaste åren. Potentialen för AI inom industrin och tjänstesektorn har dessutom gjort att frågan kommit högst upp hos många politiker.

Det finns dock även en skepsis bland vissa; frågan om AI är svår och måste behandlas med respekt. Det finns också de som oroar sig för att maskinerna ska ta våra jobb ifrån oss eller att ett Terminatorliknande scenario kommer att utspela sig i framtiden. Det senare avfärdar majoriteten av forskarna, men däremot finns det flera seriösa forskare, bland andra Max Tegmark och Nick Bostrom, som lyfter frågan om artificiell generell intelligens (AGI).

AGI syftar på en maskin som i princip kan utföra vilka uppgifter som helst, till skillnad från exempelvis Alfa Go Zero som kunde utföra en enda uppgift väldigt väl. Potentialen för en sådan typ av maskin hade varit enorm, men konsekvenserna också katastrofala. Dagens ledande forskare inom ämnet är dock osäkra på om eller när ett sådant scenario kan ske, men riskerna är för stora om man ignorerar det. Därför menar bland andra Tegmark och Bostrom att forskning för etisk och säker AI bör startas redan nu. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

Avser statsrådet att ge i uppdrag till något forskningsinstitut eller universitet att påbörja ett arbete om etisk och säker AI?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:937 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)



U2018/00966/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:937 av Lotta Finstorp (M)
Artificiell generell intelligens

Lotta Finstorp har frågat mig om jag avser att ge i uppdrag till något forskningsinstitut eller universitet att påbörja ett arbete om etisk och säker AI.

Digitalisering är en av vår tids stora skeenden, som innebär möjligheter såväl som utmaningar för individer och samhällen. Det är därför en av de globala samhällsutmaningar regeringen har identifierat i forskningspropositionen Kunskap i samverkan – för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft (prop. 2016/17:50). I propositionen lyfter regeringen också vikten av tvärvetenskap och tvärsektoriell samverkan för att möta samhällsutmaningarna. Regeringen har också fattat beslut om digitaliseringsstrategin För ett hållbart digitaliserat Sverige. I strategin framhålls betydelsen av att hantera risker och agera långsiktigt för att digitaliseringen ska vara hållbar i flera avseenden. Som påpekas i frågan finns det enorm potential med AI, samtidigt som det finns risker. Här bedömer jag att universiteten och högskolorna har en viktig roll i att belysa risker, möjligheter och etiska komplikationer för att tillämpningarna av AI ska utvecklas på ett ansvarsfullt sätt.

Ett flertal universitet och högskolor har redan inlett ett samarbete som bl.a. innefattar frågan om etiska konsekvenser och risker kopplade till AI. Regeringskansliet har tagit initiativ till en aktiv dialog med dessa lärosäten. Först när dialogen har avslutats går det att ta ställning till vilka eventuella åtgärder som regeringen kan vidta.

Stockholm den 6 mars 2018

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.