Till innehåll på sidan

Arbetspendling och tågstrul mellan Stockholm och Uppsala

Skriftlig fråga 2013/14:685 av Agneta Gille (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-06-12
Överlämnad
2014-06-13
Anmäld
2014-06-16
Besvarad
2014-06-18
Sista svarsdatum
2014-06-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Den senaste tiden har det varit mycket problem med tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala. Under två arbetsveckor har det i det närmaste varit omöjligt att åka kollektivt mellan Uppsala och Stockholm.  Den här gången startade tågstrulet efter en brand som spred sig och skadade Trafikverkets elanläggning och signalsystem. Vissa dagar har tågen gått med reducerad trafik, andra dagar har trafiken varit helt avstängd. Resenärerna har fått åka ersättningsbussar som varit få och när tågen väl gått har restiden tagit längre tid. Det är inte första gången som tågtrafiken mellan Uppsala och Stockholm har strulat. Enligt SvD har 260 händelser mellan 2011 och fram till i dag inträffat som rubricerats som olyckor, fel och tillbud på tågnätet i Stockholms och Uppsala län. Människor måste kunna pendla mellan jobb och studier utan att komma försent.

Det har kommit till min kännedom att arbetsgivare i Stockholm har tvekat till att anställa sökande från Uppsala. Det är inte att lita på att den arbetssökande från Uppsala kommer i tid på grund av pendlingsproblemen. Arbetssökande sorteras bort på grund av allt tågstrul. Det är fullständigt oacceptabelt!

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson:

Vad tänker arbetsmarknadsministern vidta för åtgärder för att människor som är bosatta i Uppsala ska kunna söka jobb i Stockholm utan att bli bortvalda i en rekryteringsprocess på grund av pendlingsproblem?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:685 besvarad av Agneta Gille (S)

Dnr N2014/2780/TE

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:685 av Agneta Gille (S) Arbetspendling och tågstrul mellan Stockholm och Uppsala

Agneta Gille har frågat arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson vad hon tänker vidta för åtgärder för att människor som är bosatta i Uppsala ska kunna söka jobb i Stockholm utan att bli bortvalda i en rekryteringsprocess på grund av pendlingsproblem.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Inledningsvis vill jag säga att jag känner med alla de resenärer som blivit drabbade av den senaste tidens störningar på sträckan Uppsala–Stockholm. Kontaktledningsnedrivningen vid Myrbacken, och efterföljande brand, i slutet av maj orsakade en omfattande störning i tågtrafiken som påverkade många resenärer under långt tid, vilket är beklagligt.

Det är dock viktigt att påpeka att omfattande och varaktiga störningar, liknande Myrbacken, är relativt ovanliga. Sträckan Uppsala–Stockholm är en mycket viktig arbetspendlingssträcka för många medborgare. De senaste tio åren har antalet resandetåg som ankommer Uppsala nästan fördubblats vilket också innebär att många drabbas när störningar inträffar. Punktligheten på sträckan har också över tid successivt förbättrats, från 88 procent 2001 till 94 procent 2013. Det handlar nu om att fortsätta det långsiktiga förbättringsarbetet i hela järnvägssystemet och särskilt på högt prioriterade sträckor såsom Uppsala–Stockholm.

Alliansregeringen genomför nu den största satsningen någonsin på järnvägsunderhållet i Sverige för att vinna tillbaka medborgarnas förtroende för järnvägen. Jämfört med 2006 då Socialdemokraterna, med stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, styrde Sverige, har underhållsanslaget fördubblats till dagens nivå. De underhållsbehov som Trafikverket har redovisat har regeringen mött genom att avsätta 86 miljarder kronor i den nationella transportplanen till järnvägsunderhåll och reinvesteringar under perioden 2014–2025. Utöver anslagen disponerar även Trafikverket över de intäkter som banavgifterna ger och som oavkortat går till att underhålla järnvägen.

I den nationella transportplanen ingår en satsning i närtid på 300 miljoner kronor avseende trimningsåtgärder för den aktuella sträckan. Trafikverket utreder nu vilka åtgärder som ska genomföras, exempelvis signalåtgärder, nya växlar och andra spåråtgärder, hastighetshöjningar på spåren och stationsåtgärder som ger effektivare resenärsflöden på stationerna. Utöver dessa medel tillkommer medel för reinvesteringar. Som exempel kan nämnas plattformsåtgärder och ställverksbyten.

Trafikverket arbetar också intensivt med att förbättra störningshantering och trafikinformation. Detta görs i ett mycket nära samarbete med berörda operatörer på sträckan och inom ramen för branschsamarbetet Tillsammans för Tåg i Tid. Inom några år kommer också ny viktig kapacitet att tillföras systemet genom öppnandet av Citybanan.

Jag vill dessutom tillägga att jag är övertygad om att arbetsgivare väljer sina anställda utifrån andra kriterier än var de bor.

Stockholm den 17 juni 2014

Catharina Elmsäter-Svärd

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.