arbetsmiljölagen

Skriftlig fråga 1999/2000:1315 av Wittgren-Ahl, Siw (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-08-15
Besvarad
2000-08-29
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 augusti

Fråga 1999/2000:1315

av Siw Wittgren-Ahl (s) till statsrådet Mona Sahlin om arbetsmiljölagen

Byggnads har utsett år 2000 till ett arbetsmiljöår och startskottet för en långsiktig satsning på bättre arbetsmiljö.

Över hela landet genomförs arbetsplatsbesök för kontroll av arbetsmiljön. Vid ett besök på en mindre byggarbetsplats i Göteborg konstaterades att både byggnadsställningar och arbetsmiljöplan saknades. Bristerna påtalades för ansvarig på företaget, och om detta inte rättades till riskerades en polisanmälan. Ansvarig svarade att då får ni väl göra det, någon respekt för arbetsmiljölagen fanns inte.

I Hallands nyheter stod följade att läsa den 15 juni 2000: "Yrkesinspektionen i Göteborgs distrikt anmälde 22 fall av arbetsmiljöbrott till åklagare. Av dem preskriberades 20, däribland 5 där företaget inte upprättat någon arbetsmiljöplan. Övriga 2 lades ner."

För att arbetsmiljölagen ska efterlevas bör ovanstående brott beivras. Lagen riskerar annars att bli en papperstiger.

Att brott mot arbetsmiljölagen kan löna sig för företagen får konsekvenser för alla på arbetsmarknaden. En följd kan bli att kostnaderna för sjukförsäkringen ökar kraftigt. Och vilka signaler ger man till polis och åklagare, när ärenden handläggs på detta sätt?

Min fråga till statsrådet är därför:

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta så att förtroendet för arbetsmiljölagen återupprättas?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1315 besvarad av

den 29 augusti

Svar på fråga 1999/2000:1315 om arbetsmiljölagen

Statsrådet Mona Sahlin

Siw Wittgren-Ahl har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta så att förtroendet för arbetsmiljölagen återupprättas.

Att så många arbetsmiljöbrott som anmälts till åtal preskriberas är mycket allvarligt. Insatser har gjorts i form av utbildning riktad till åklagare men detta har inte varit tillräckligt. Åklagarna och polisen har en mycket stor arbetsbörda. Det är viktigt att lagföringen av arbetsmiljöbrott blir effektivare för att upprätthålla respekten för reglerna om arbetsmiljön. Förbättrad utbildning för poliser och åklagare är ett viktigt medel.

Att motverka arbetsskadorna är en mycket högt prioriterad uppgift både ur mänsklig och samhällsekonomisk synpunkt. Min mening är att en effektiv metod mot arbetsskador är att Yrkesinspektionen gör bedömningar på platsen och när det behövs driver igenom sina krav med viteshot. På detta sätt når man inte bara brister som lätt kan fastställas av en domstol @ t.ex. att det fattas en arbetsmiljöplan @ utan kan även ställa exakta krav som gäller t.ex. beträffande innehållet i planen. Mer komplicerade brister i arbetsmiljön kan ofta vara mycket svåra att bevisa inför domstol vilket gör åklagarnas uppgift ännu svårare.

I januari tillsatte jag på regeringens uppdrag en arbetsgrupp inom Regeringskansliet med uppgift att analysera den stora ökningen av arbetsbetingad ohälsa som har samband med stress och andra organisatoriska och sociala faktorer. Arbetsgruppen ska ta fram en handlingsplan som anger en strategi för att komma till rätta med utvecklingen och för att åstadkomma en förnyelse av arbetsmiljöarbetet. Slutrapporten ska lämnas före årets utgång. Stress och organisatoriska brister orsakar inte bara ohälsa utan kan också vara skuld till många olyckor.

För mig är det viktigt att öka Yrkesinspektionens möjligheter att förebygga olycksfall och ohälsa på grund av arbetet. Efter förslag i vårpropositionen har riksdagen beslutat om en nivåhöjning av Arbetarskyddsverkets anslag med 20 miljoner kronor.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.