Till innehåll på sidan

Arbetslösheten bland utrikes födda i Torsby

Skriftlig fråga 2017/18:1408 av Christian Holm Barenfeld (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-31
Överlämnad
2018-06-01
Anmäld
2018-06-04
Svarsdatum
2018-06-13
Sista svarsdatum
2018-06-13
Besvarad
2018-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

I Torsby kommun bor ungefär 11 900 invånare, varav 13,3 procent är utrikes födda. Av dem var 22,5 procent arbetslösa i mars månad i jämförelse med 3 procent för inrikes födda, enligt uppgifter från Arbetsförmedlingen.

Trots goda tider är jobbklyftan mellan utrikes och inrikes födda alltjämt stor. För att Värmland och Torsby ska stå starkt krävs en tydlig arbetslinje där det alltid ska löna sig mer att jobba än att gå på bidrag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska arbetslösheten bland utrikes födda i Torsby?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1408 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:1395-1408 av Christian Holm Barenfeld (M) Arbetslösheten bland utrikes födda i Kristinehamn m.fl.

Christian Holm Barenfeld har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska arbetslösheten bland utrikes födda i Kristinehamn, Munkfors, Grums, Arvika, Hammarö, Eda, Filipstad, Sunne, Säffle, Storfors, Forshaga, Hagfors, Årjäng och Torsby. Frågorna har ställts för respektive kommun men besvaras gemensamt.

Sedan regeringen tillträdde har 300 000 fler kvinnor och män fått ett arbete. Sysselsättningsgraden i åldrarna 20–64 år är den högsta som uppmätts i EU. Arbetslösheten har sjunkit och ungdomsarbetslösheten är den lägsta sedan 2002.

Även Värmland har en allt starkare arbetsmarknad. I oktober 2017 var 750 personer färre arbetslösa i oktober jämfört med ett år tidigare. Det var en större minskning än i hela landet och den största minskningen av samtliga län. Även ungdomsarbetslösheten minskade i Värmland och för första gången på länge minskade även antalet utrikes födda arbetslösa ungdomar.

Våren 2014 var ungdomsarbetslösheten i Sverige så hög att EU-kommissionen beviljade krisstöd till ett antal regioner. Värmland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Skåne och Blekinge beviljades tillsammans ett krisstöd på drygt en miljard kronor.

År 2014 gick vi till val med löftet att ingen ungdom skulle behöva vänta mer än 90 dagar i arbetslöshet för att få ett erbjudande om jobb, utbildning eller insats som leder till jobb. 90-dagars garantin är nu uppnådd. Sedan regeringen tillträdde har ungdomsarbetslösheten sjunkit till den lägsta nivån på 16 år.

Regeringen har tagit flera initiativ för att stärka vägen till arbete även för nyanlända, flera av dem har nyligen trätt i kraft. Den 1 maj ersattes fem olika former av anställningsstöd med introduktionsjobben som innebär färre, enklare och mer kraftfulla stöd till arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa och nyanlända.

I regeringens budget för 2018 gjordes ytterligare riktade insatser för utrikes födda kvinnor. Sammanlagt satsas 135 miljoner kronor på åtgärder som handlar om stärkta möjligheter att lära sig svenska, uppsökande och motiverande insatser och att öka kvinnors företagande.

En väl fungerande samverkan mellan Arbetsförmedlingen och Sveriges kommuner är central för att öka sysselsättningsgraden bland nyanlända och ungdomar. Genom Delegationen för unga och nyanlända till arbete (Dua) har 241 kommuner, tillsammans med Arbetsförmedlingen, skapat över 600 lokala jobbspår för nyanlända. Dua har medverkat till att lägga en grund för mer strukturerad och strategisk samverkan mellan kommuner och Arbetsförmedlingen. Därför förlängs uppdraget till den 28 februari 2021.

Det nya regelverket för nyanländas etablering som trädde i kraft den 1 januari 2018 innebär tydligare krav på individen. Den förra regeringen införde en rättighet till insatser för nyanlända – denna regering har tillfört en skyldighet att delta. Regeringen har också infört en utbildningsplikt för nyanlända. Den innebär att alla nyanlända som tar del av Arbetsförmedlingens etableringsinsatser kan anvisas att söka och ta del av utbildning.

I mars 2018 kom regeringen och LO, Unionen och Svenskt Näringsliv överens om att s.k. etableringsjobb för långtidsarbetslösa och nyanlända bör införas. Etableringsjobb kommer att innebära en helt ny modell för staten att stimulera att anställningar för nyanlända och långtidsarbetslösa kommer till stånd. Arbetet med att ta fram förslag till nödvändiga författningsändringar pågår i Regeringskansliet.

Arbetsförmedlingen bedömer att arbetsmarknaden i Värmlands län fortsätter att stärkas under 2018. Arbetsgivarna är generellt optimistiska och tror att de kommer att behöva anställa fler. De nya jobben kommer främst inom branscherna finansiell verksamhet och företagstjänster, industri, byggverksamhet samt information och kommunikation.

Rekryteringsbehoven finns också inom den offentliga sektorn. Satsningen på extratjänster har stor betydelse både för att nyanlända och långtidsarbetslösa ska komma i arbete och på sikt få ett arbete utan lönesubvention.

Av de kommuner som Christian Holm Barenfeld nämner så har Torsby kommun varit särskilt bra på att anställa via extratjänster. Hagfors och Torsby kommun har också överenskommelser med Arbetsförmedlingen där man tecknat avtal om lokala jobbspår för att nyanlända snabbare ska komma i arbete. Jobbspåren finns bland annat inom vård och omsorg, industri och ett spår för kortutbildade. Moderna beredskapsjobb har också varit viktiga för Värmland då Skogsstyrelsen anställt arbetslösa som annars skulle stå utan arbete.

Stockholm den 13 juni 2018

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.