Arbetsförmedlingen och pilotprojekt

Skriftlig fråga 2015/16:1364 av Annika Qarlsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-06-16
Överlämnad
2016-06-16
Anmäld
2016-06-17
Svarsdatum
2016-06-29
Sista svarsdatum
2016-06-29
Besvarad
2016-06-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Jobb förmedlas oftast genom kontakter. 9 av 10 jobb förmedlas via släkt, vänner, jobbarkompisar, grannar med flera. De som står utanför arbetsmarknaden saknar ofta nätverk. Därför behöver den arbetslösa en ”säljare” som bygger nätverk och skapar kontakter åt dem. Detta är särskilt viktigt då den arbetssökande helt saknar nätverk eller kunskap om det svenska samhället. Arbetsgivares behov är att hos Arbetsförmedlingen hitta arbetssökande som man vill anställa.

Det är detta uppdrag som inte Arbetsförmedlingen svarar upp mot, som gör att förtroendet är så lågt. Arbetsförmedlingens uppdrag är som att sitta på två stolar samtidigt. Den ska sköta arbetsmarknadens funktionssätt med matchning och utbildningsinsatser, bygga förtroende med de arbetssökande och samtidigt vara den myndighet som beslutar om a-kassan. Den ska vara utförare av tjänster och samtidigt upphandla konkurrenterna och även bedöma sina konkurrenter. Den ska söka upp företagen, bygga förtroende och sälja in sina tjänster. Det vore bättre att dela upp ansvaret och renodla uppdraget för att var och en bättre ska kunna göra det som förväntas av en – och göra det bra.

Man borde renodla Arbetsförmedlingens uppdrag till ett myndighetsuppdrag och i stället låta andra aktörer ansvara för utbildnings- och förmedlingsinsatser mot prestationsbaserad ersättning. Då skulle ersättning betalas ut till aktören vid utfört uppdrag – utbildning eller varaktigt jobb. Betalningen är beroende av utfallet av insatsen.

Det finns intresse från många håll för detta. Senast tydligt uttalat av en partikamrat till arbetsmarknadsministern om att få testa ett regionalt försöksprojekt i Malmö, där Arbetsförmedlingen i dag har svårt att klara sitt uppdrag och arbetslösheten är bland Sveriges högsta sedan lång tid. Centerpartiet har tidigare föreslagit detta och ser det som ett intressant område med stora utmaningar och bra för att få erfarenhet av ett pilotprojekt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Är ministern beredd att testa ett regionalt pilotprojekt i Malmö som alternativ till Arbetsförmedlingen?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1364 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2016/01292/A

Dnr A2016/01293/A

Dnr A2016/01294/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1364, 2015/16:1365 och 2015/16:1367 av Annika Qarlsson (C) Arbetsförmedlingen och pilotprojekt, Arbetsförmedlingens myndighetsuppdrag och Översynen av Arbetsförmedlingen

Annika Qarlsson har frågat mig om jag är beredd att testa ett regionalt pilotprojekt i Malmö som alternativ till Arbetsförmedlingen, om jag är beredd att renodla Arbetsförmedlingens uppdrag till ett myndighetsuppdrag och låta andra aktörer ansvara för utbildnings- och förmedlingsinsatser mot prestationsbaserad ersättning och när jag kommer att återuppta översynen av Arbetsförmedlingen.

Regeringen beslutade den 22 juni 2016 om direktiv till en särskild utredare att analysera hur statens åtagande och Arbetsförmedlingens uppdrag kan utformas för att så effektivt som möjligt bidra till en väl fungerande arbetsmarknad.

Det är en bred översyn som tar sin utgångspunkt i att många aktörer – statliga, regionala, kommunala, ideella och privata – påverkar hur arbetsmarknaden fungerar. För att på lång sikt säkerställa att samhällets samlade resurser används så effektivt som möjligt ska utredaren belysa ett antal områden.

I uppdraget ingår bl.a. att analysera Arbetsförmedlingens uppdrag och att föreslå förändringar. Det ingår också att analysera hur användningen av olika typer av externa leverantörer inom arbetsmarknadspolitiken, t.ex. för utbildnings- och förmedlingsinsatser, kan bidra till en väl fungerande arbetsmarknad.

I uppdraget ingår även att föreslå förändringar som kan förbättra förutsättningarna för samverkan och ansvarsfördelning på lokal, regional och nationell nivå. Regeringen har betonat kommunernas roll för en väl fungerande arbetsmarknad och på olika sätt stimulerat samarbete mellan kommuner och Arbetsförmedlingen.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 januari 2019. Vissa delar av uppdraget, bl.a. de om externa leverantörer och samspelet mellan stat och kommuner, ska delredovisas senast den 31 oktober 2017. Utvecklingen av arbetsmarknadspolitiken och förändringsarbetet inom Arbetsförmedlingen fortsätter naturligtvis även under tiden.

Stockholm den 23 juni 2016

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.