Arbetet som god man

Skriftlig fråga 2017/18:248 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-08
Överlämnad
2017-11-09
Anmäld
2017-11-10
Svarsdatum
2017-11-22
Sista svarsdatum
2017-11-22
Besvarad
2017-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Om man är god man innebär det att man ska redovisa huvudmannens räkenskaper årligen. För detta uppdrag ska verifikationer redovisas på såväl inkomster som utgifter. Detta har gått bra så länge det funnits pappersfakturor som månatligen har kommit in till huvudmannen. Nu har vi gått en annan tid till mötes, vilket är positivt i stort men som i fallet för dels de som har en god man, dels de som är gode män innebär att det försvårar eller fördyrar.

Om du som huvudman i dag äger en surfplatta som du ska använda för att bland annat göra dig förstådd när du är ute och har ditt tal på denna behöver du en uppkoppling som går utöver den du har i ditt hem. Detta betalar du för. Du behöver också en mobiltelefon för att kunna vara nåbar och ha olika funktioner på. Detta betalar du också för. Fast telefoni är en trygghet för att kunna bli nådd eller kunna nås om någonting händer. Detta gör att du från samma bolag får tre olika räkningar som kostar 50 kronor per räkning att betala. Detta är bara ett exempel på hur det kan vara. Dessutom har personen i fråga hyra, el med mera att betala.

Då är alternativet att lägga in räkningarna på autogiro, vilket är fullt möjligt. Problemet med detta är att du då som god man inte får något kvitto på dessa autogiron, och om du vill hjälpa din huvudman att hålla koll på el och telefoni, för att ta två exempel, så behöver du inloggningsuppgifter för att gå in på respektive sida och hålla koll på vad som betalas och vilka möjligheter till förändringar som kan behöva göras. Det blir med andra ord fler steg i arbetet med att ta sig an huvudmannens uppdrag och man naggar dennes integritet i kanten genom att det ska lämnas ut lösenord till hemsidor.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Hur avser statsrådet att agera för att verifikationer ska kunna komma gode män till del i syfte att undvika att huvudmannen ska få fördyrade omkostnader på pappersräkningar samt att inte koder till huvudmannens företagsinloggningar ska lämnas ut?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:248 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Dnr Ju2017/08682/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:248 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Arbetet som god man

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om hur jag avser att agera för att verifikationer ska kunna komma gode män till del i syfte att undvika att huvudmannen ska få fördyrade omkostnader på pappersräkningar samt att inte koder till huvudmannens företagsinloggningar ska lämnas ut.

I en god mans uppdrag ligger ofta att förvalta huvudmannens egendom. Det innebär att den gode mannen ska se till att huvudmannens ekonomi sköts. I många fall har den gode mannen tillgång till ett särskilt transaktionskonto som kan användas för att betala räkningar. Kontot kan anslutas till ett autogiro så att räkningarna betalas på förfallodagen.

I den situation som Ann-Charlotte Hammar Johnsson beskriver förefaller huvudmannen och den gode mannen ha andra rutiner för betalning av räkningar. I flera banker finns en möjlighet för den gode mannen att via sin egen internetbank få tillgång till huvudmannens bankkonto för att hantera eller kontrollera löpande utgifter. Jag instämmer med Ann-Charlotte Hammar Johnsson om att det är viktigt att betalningsrutinerna fungerar så smidigt som möjligt. De praktiska problem som beskrivs torde dock kunna lösas bäst i dialog med banken, inte genom lagstiftning.

Stockholm den 22 november 2017

Heléne Fritzon

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.