Till innehåll på sidan

Användningen av internet och mobiltelefoni vid rättspsykiatrisk vård

Skriftlig fråga 2012/13:755 av Adolfsson Elgestam, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-09-12
Anmäld
2013-09-12
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-09-25
Svar anmält
2013-09-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 september

Fråga

2012/13:755 Användningen av internet och mobiltelefoni vid rättspsykiatrisk vård

av Carina Adolfsson Elgestam (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

På den rättspsykiatriska kliniken i Växjö har man försökt att in i det sista hindra patienter dömda till rättspsykiatrisk vård från att använda internet och mobiltelefoner. Efter att den sista rättsinstansen klargjorde att klinikens förbud mot telefoni var olagligt så släppte man omedelbart förbudet. Redan en kort tid efter att förbudet släpptes så märkte man ett ökat intag av droger till kliniken. Personalen på kliniken gjorde bedömningen att detta var en direkt konsekvens av borttagandet av telefon- och internetförbudet.

Jag har under flera år ställt ett antal frågor till ministern och har mötts av samma svar ett flertal gånger, nämligen att han väntar in utredningen, och sedan remissvar på utredningen.

Mot bakgrund av detta har jag följande fråga till socialministern:

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att hindra personer dömda till rättspsykiatrisk vård från att använda mobiltelefon och datorer för att fortsätta att begå brott?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:755 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 25 september

Svar på fråga

2012/13:755 Användningen av internet och mobiltelefoni vid rättspsykiatrisk vård

Socialminister Göran Hägglund

Carina Adolfsson Elgestam (s) har frågat mig vad jag som minister avser att vidta för åtgärder för att hindra personer dömda till rättspsykiatrisk vård från att använda mobiltelefon och datorer för att fortsätta begå brott. Jag vill inledningsvis påpeka attdet redan finns möjligheter för chefsöverläkare vid rättspsykiatriska kliniker att inskränka en patientsrätt att använda elektroniska kommunikationstjänster, om det är nödvändigt med hänsyn till vården eller rehabiliteringen av patienten eller för att undvika att någon annan lider skada.

Flera rättspsykiatriska kliniker har emellertid anfört att bestämmelserna inte är tillräckliga för att upprätthålla ordning och säkerhet på klinikerna eller för att hindra patienterna från att återfalla i brottslighet. Frågan har uppmärksammats av Psykiatrilagsutredningen som lämnade sitt betänkande Psykiatrin och lagen – tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17) i april 2012. Betänkandet har remitterats.

Psykiatrilagsutredningens förslag, bl.a. i de delar som rör säkerheten på de rättspsykiatriska klinikerna,bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.