Antalet hyresrätter

Skriftlig fråga 2009/10:642 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-03-12
Anmäld
2010-03-16
Besvarad
2010-03-17
Svar anmält
2010-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 mars

Fråga

2009/10:642 Antalet hyresrätter

av Birgitta Eriksson (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Med ett rekordlågt bostadsbyggande är givetvis omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter extra bekymmersam. Hyresrätten är en upplåtelseform som behövs; ofta är den första bostaden just en hyresrätt. Den som befinner sig i yrken och branscher med stor rörlighet vill också snabbt kunna flytta och föredrar då ibland en hyresrätt. Skilsmässor och dödsfall skapar också behov av att snabbt kunna få en annan bostad, oftast en hyresrätt. Individen måste också kunna vara fri att i stället för en stor boendeinvestering i villa eller bostadsrätt kunna bo i hyresrätt och lägga sina pengar på annan konsumtion.

Av de drygt 17 700 lägenheter som såldes 2008 låg drygt 13 300 av dem i huvudstaden, visar en rapport från Boverket. De allra flesta såldes för omvandling till bostadsrätt. Den 1 juli 2007 avskaffades också tillståndsplikten, som innebar att kommuner var tvungna att begära länsstyrelsens tillstånd för att få sälja hela eller delar att det kommunala bostadsbeståndet. Åtvidaberg i Östergötland och Lomma i Skåne har sålt hela sitt kommunala bostadsbestånd. Sammanlagt saknar nu 12 av landets 290 kommuner allmännyttigt bostadsbolag.

Genom vilka initiativ vill statsrådet öka antalet hyresrätter, inte minst i Stockholm, och säkerställa att hyresrätten överlever på orter där allmännyttan läggs ned?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:642 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 17 mars

Svar på fråga

2009/10:642 Antalet hyresrätter

Statsrådet Mats Odell

Birgitta Eriksson har frågat mig genom vilka initiativ jag vill öka antalet hyresrätter, inte minst i Stockholm, och säkerställa att hyresrätten överlever på orter där allmännyttan läggs ned.

Som jag sagt i ett tidigare frågesvar till Birgitta Eriksson (2009/10:569) kan vi se att trenden i bostadsproduktionen i Sverige verkar vända. Såväl Boverkets indikatorer och byggprognos som prognoser från Sveriges Byggindustrier tyder på att bostadsbyggandet nu är på väg uppåt.

Det totala bostadsbyggandet har under lång tid varit lågt, vilket framkommer tydligt vid internationella jämförelser. Särskilt hyresrätten har därvid tappat mark. Den långsiktiga trenden visar också att antalet hyresrätter alltsedan början av 1990-talet inte alls ökat i samma takt som bostadsrätter.

Regeringen har i en lagrådsremiss föreslagit nya regler för allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag och reformerade hyressättningsregler. Förslagen, som har bred förankring på bostadsmarknaden, kommer att skapa långsiktigt hållbara spelregler på bostadshyresmarknaden och bidra till att intresset för att investera i, äga och förvalta hyresrätter ökar igen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.