Ändring av lagstiftning vid trafikbrott

Skriftlig fråga 2016/17:1741 av Krister Örnfjäder (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-07-17
Överlämnad
2017-07-17
Sista svarsdatum
2017-07-31
Svarsdatum
2017-08-09
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I Kalmar län har det under sommaren bgåtts ett trafikbrott med dödlig utgång.

Händelsen begicks av en person som under en tid misstänkts för att vara skyldig till ett stort antal trafikbrott (enligt uppgift ett 40-tal). De tidigare brott som begåtts med korta mellanrum är av den arten att åklagaren bedömt att de var för sig inte ger möjlighet till frihetsberövande. Men tillsammans är de av den arten att de bildar ett mönster där personen ifråga inte visar någon hänsyn till människor i sin omgivning och totalt nonchalerar den lagstiftning som finns.

Jag vill därför fråga justitieministern:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att förhindra situationer som den ovanstående?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1741 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/06135/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1741 av Krister Örnfjäder (S) Ändring av lagstiftning vid trafikbrott

Krister Örnfjäder har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att förhindra situationer där en person som under en tid misstänkts för ett stort antal trafikbrott kan fortsätta med att begå sådana brott. Bakgrunden är en trafikolycka med dödlig utgång i Kalmar län.

Förare som begår trafikbrott innebär en stor trafiksäkerhetsrisk, inte minst för andra trafikanter. Jag delar helt uppfattningen att det är angeläget att förhindra återfall i trafikbrott och härigenom förbättra trafiksäkerheten. Det är viktigt att samhällets markering mot återfall i brott blir konsekvent och tydlig. Den som är dömd och begår nya brott ska mötas av en skärpt reaktion.

Regeringen ökade den 1 april 2015 möjligheterna att förverka fordon som har använts vid trafikbrott (prop. 2014/15:26) i syfte att förhindra återfall i olovlig körning, rattfylleri eller grovt rattfylleri. Den 1 juli 2016 skärptes vidare regleringen när det gäller återfall på så sätt att fler gärningar ska behandlas som återfall och därmed mötas av en skärpt straffrättslig reaktion. Möjligheten att låta en tidigare påföljd omfatta ytterligare brott har begränsats. Numera måste domstolen döma ut en ny påföljd vid återfall (prop. 2015/16:151).

Möjligheterna för polis och åklagare att ingripa mot den som begår trafikbrott har genom dessa åtgärder förbättrats. Regeringen kommer fortsätta att noga följa utvecklingen på området.

Stockholm den 9 augusti 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.