EU-rapport om Israel

Skriftlig fråga 2005/06:652 av Thorborg, Karin (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-12-16
Inlämnad
2005-12-16
Besvarad
2005-12-22
Besvarad
2005-12-30
Svar anmält
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 december

Fråga 2005/06:652 av Karin Thorborg (v) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

EU-rapport om Israel

Måndagen den 12 december stoppade ministerrådet publiceringen av en rapport om förhållandena i östra Jerusalem. Rapporten hade beställts av kommissionen och den visade sig vara mycket kritisk mot Israel, framför allt när det gäller bosättaraktiviteterna och byggandet av säkerhetsbarriären. Beslutet att inte publicera rapporten välkomnades av israeliska diplomater som har lobbat hårt i Bryssel den senaste tiden mot rapporten. De har förklarat rapporten ”very unpleasant” och säger att den hotar att försämra relationerna mellan Israel och EU.

Beslutet att inte publicera rapporten togs av EU:s utrikesministrar med Jack Straw som ordförande. Skarp kritik mot detta beslut har bland annat kommit från den brittiske parlamentsledamoten Phyllis Starkey som är ordförande för Labour Middle East Council.

Att undanhålla och hemlighålla ett sådant här dokument väcker naturligtvis frågor och bestörtning. Det måste klassas som en kapitulation inför Israels intressen. Frågan är nu om även Sverige ska ge upp sin kritiska röst genom EU-medlemskapet.

Min fråga till utrikesminister Laila Freivalds är:

Kommer ministern att vidta några åtgärder för att allmänheten ska kunna ta del av denna EU-rapport?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:652 besvarad av

den 21 december

Svar på frågorna 2005/06:631 om rapport om Israels politik och 652 om EU-rapport om Israel

Utrikesminister Laila Freivalds

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta mot bakgrund av den allvarliga information som framkommit i EU:s rapport om östra Jerusalem och det faktum att rapporten inte har offentliggjorts. Karin Thorborg har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att allmänheten ska kunna ta del av EU-rapporten. Jag besvarar frågorna i ett sammanhang.

Låt mig först säga att jag till fullo delar frågeställarnas oro över situationen i och kring Jerusalem. Separationsbarriärens dragning och den fortsatta bosättningsexpansionen riskerar att skära av de palestinska delarna av staden från Västbanken, vilket skulle få allvarliga sociala och ekonomiska konsekvenser för palestinierna, både i Jerusalem och på Västbanken. Israels avsikt förefaller därtill vara att stärka greppet om stadens östra delar, vilket går stick i stäv med att Jerusalems status och uppdelning ska avgöras i slutstatusförhandlingar. Utvecklingen i staden har direkt bäring på möjligheterna att upprätta en fullvärdig och ekonomiskt hållbar palestinsk stat och nå en hållbar och slutgiltig lösning på den israelisk-palestinska konflikten.

Det råder bred enighet inom EU om att utvecklingen i och kring Jerusalem är djupt oroväckande. Ministerrådet har vid ett flertal tillfällen givit uttryck för denna oro. Regeringen anser att det är av stor vikt att situationen i och kring staden uppmärksammas och har därför varit pådrivande i de interna EU-diskussionerna.

Den oroande utvecklingen var skälet till att EU:s beskickningschefer i Jerusalem fick uppdraget att i detalj beskriva situationen. Avsikten var tidigare att rapporten skulle offentliggöras, men vid ministerrådets senaste möte kunde konstateras att en majoritet av medlemsländerna motsatte sig detta. Regeringen avser självfallet att respektera rådets beslut.

I samband med mötet i Europeiska rådet den 15@16 december antogs en deklaration om situationen i Mellanöstern, i vilken den oroväckande situationen i och kring Jerusalem åter uppmärksammas och Israel uppmanas att upphöra med all aktivitet på de palestinska områdena som står i strid med internationell rätt.

Jag kommer att fortsätta att arbeta för att EU uppmärksammar situationen i och kring Jerusalem och verkar för att förbättra den. Jag kommer också att fortsätta att se på vad Sverige kan göra på enskild väg. Bland annat undersöker regeringen tillsammans med Sida nu möjligheterna att genom biståndsinsatser stödja den palestinska befolkningen och palestinska institutioner i östra Jerusalem.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.