Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd

Motion 2009/10:U272 av Lars Ohly m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-05
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 7 Internationellt bistånd enligt uppställning:

Anslag

Regeringens förslag (tkr)

Anslagsförändring (tkr)

Nytt

Klimatbistånd

500 000

1:1

Kompensation för flyktingmottagande

24 684 836

1 023 000

Summa

1 523 000

Motivering

I regeringens förslag till budget uppfylls formellt enprocentsmålet för svenskt utvecklingssamarbete. Samtidigt har regeringen utnyttjat den möjlighet som ett fallande svenskt BNI skapat för att minska biståndet med 2 429 miljoner kronor till 2010. Dessutom sker en kraftig urholkning av biståndet genom att resurser tas från biståndet för att finansiera verksamhet som inte kan betraktas som internationellt utvecklingssamarbete, vilket Vänsterpartiet är skarpt kritiskt till.

De sammanlagda avräkningarna från biståndsramen uppgår 2010 till 4,4 miljarder kronor, vilket är en ökning med 309 miljoner kronor jämfört med föregående år. Avräkningarna som andel av biståndsramen uppgår 2010 till 14 % jämfört med 12 % 2009.

Bland annat avräknas 2 068 miljoner kronor från biståndsramen för flyktingkostnader. Detta innebär i realiteten en stor sänkning av biståndet som Vänsterpartiet anser är oacceptabel. Det är inte rimligt att flyktingmottagandet som sker i Sverige finansieras genom biståndsbudgeten. Dessutom strider det mot grunderna för svensk biståndspolitik (”Gemensamt ansvar: Sveriges politik för global utveckling” prop. 2002/03:122).

Vänsterpartiet vill se en omfördelning inom biståndsramen där 1 023 miljoner kronor av avräkningarna för flyktingmottagande inte ska avräknas från biståndsramen utan i stället belasta utgiftsområde 8, Migration. Det betyder att det reella utvecklingssamarbetet förstärks med 1 023 miljoner kronor i Vänsterpartiets budget. Resterande 1 045 miljoner kronor vill vi använda till humanitär hjälp till de människor som lever på flykt i andra delar av världen. Ett sådant stöd får dock inte utformas på ett sådant sätt att det ersätter flyktingmottagande i Sverige eller används som förevändning för att inskränka möjligheterna att söka asyl.

Klimatbistånd

Vänsterpartiet föreslår en satsning på klimatbistånd på 3 000 miljoner kronor till år 2012. Satsningen ska ligga utöver den föreslagna biståndsramen och ska dels gå till att förebygga klimatförändringar i syd och dels till att motverka klimatförändringarnas konsekvenser i syd. Medlen får dock inte användas till att finansiera Sveriges egna åtaganden inom Kyotoprotokollet (se vidare Vänsterpartiets motion ”Internationell utvecklingspolitik”, 2009/10:U273).

Vänsterpartiet inför klimatbiståndet enligt en trappmodell, där 500 miljoner kronor avsätts år 2010, 1 000 miljoner kronor 2011 och 1 500 miljoner kronor 2012.

Urholkningen av biståndet

Förutom att regeringen tidigare år har gjort stora avräkningar på biståndet för skuldavskrivningar samt att man även i år fortsätter att finansiera det flyktingmottagande som sker i Sverige genom biståndsbudgeten, ägnar man sig ständigt åt mindre justeringar i budgeten som resulterar i att biståndet får stryka på foten.

Regeringen har bl.a. i både budgeten för 2010 och i hösttilläggsbudget för 2009 (prop. 2009/10:2) delfinansierat utgiftsökning för anslag 4:1 Regeringskansliet m.m. med medel från anslag 1:1 Biståndsverksamhet under utgiftsområde 7 Internationellt bistånd (se vidare Vänsterpartiets motion ”Utgiftsområde 1 Rikets styrelse”, 2009/10:K326). I årets budget handlar det om 58 000 000 kronor och i hösttilläggsbudgeten om 63 000 000 kronor. Vänsterpartiet anser att denna tendens att föra över medel till administration på utrikesförvaltningen i Sverige från biståndsbudgeten strider med grunderna för svensk biståndspolitik.

Detsamma gäller för finansieringen av den beräknade kostnadsökningen för Sveriges ambassad i Bagdad. Utgiftsökningen för anslag 4:1 Regeringskansliet m.m. delfinansieras med medel från anslag 1:1 Biståndsverksamhet under utgiftsområde 7 Internationellt bistånd. Denna gång förs 5 000 000 kronor mellan anslagen. Vänsterpartiet var dessutom en stark motståndare till att öppna ambassaden i Bagdad och ifrågasatte bl.a. om satsningen var ekonomiskt motiverad (se vidare Utrikesutskottets yttrande, yttr. 2008/09:UU1y). Vänsterpartiet ifrågasätter starkt regeringens iver att i allt större utsträckning bekosta svenska ambassader med biståndspengar.

Ytterligare urholkning av biståndet kommer att ske när regeringen inför den i budgeten aviserade studieavgiften på högskolor och universitet för s.k. tredjelandsstudenter. I samband med denna reform avser man att inrätta stipendier för vissa tredjelandsstudenter, och medel till dessa ska tas från anslag 1:1 Biståndsverksamhet under utgiftsområde 7 Internationellt bistånd. Även detta, menar Vänsterpartiet, står i strid med grunderna för svensk biståndspolitik.

För Vänsterpartiet är det utöver detta en grundläggande princip att utbildning ska vara avgiftsfri för individen. Kunskap är en demokratisk rättighet, och när regeringen nu har för avsikt att avgiftsbelägga högskoleutbildning är det steg mot en helt ny syn på utbildning – utbildning som en handelsvara (se vidare Vänsterpartiets motion ”Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning”, 2009/10:Ub350).

Stockholm den 3 oktober 2009

Lars Ohly (v)

Marianne Berg (v)

Jacob Johnson (v)

Elina Linna (v)

Lena Olsson (v)

Alice Åström (v)

Hans Linde (v)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 7 Internationellt bistånd enligt uppställning:
    Behandlas i
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.