Till innehåll på sidan

Utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik

Motion 2017/18:2530 av Roger Hedlund och Mikael Eskilandersson (båda SD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Civilutskottet

Händelser

Inlämnad
2017-10-04
Granskad
2017-10-04
Hänvisad
2017-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar anslagen för 2018 inom utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik enligt förslaget i tabell 1.

Sverigedemokraternas bostads- och konsumentpolitik

Utgiftsmotionen för utgiftsområde 18 beskriver närmare Sverigedemokraternas avvikande anslag från regeringens budget och satsningar utöver regeringens. I våra kommittémotioner beskrivs vår bostads- och konsumentpolitik närmare.

Avvikande anslag från regeringen

Sverigedemokraterna följer inte upp regeringens anslag 1:7, 1:8, 1:9 och 1:11. Den riktade satsningen för renovering av bostäder bör vara ett ansvar som ligger på kommunerna att planera långsiktigt för. Byggsubventioneringen är en kostsam modell vars effekter ifrågasätts från flera håll och som snarare skapar ordning på byggmarknaden där man avvaktar bidrag istället för att fokusera på byggandet. Kommunbonusen med syfte att stimulera bostadsbyggande utgår ifrån fel grund. Utgångspunkten bör vara att byggandet motsvaras av ett tillväxtbehov som finansieringen uppfylls av.

Inledning bostadspolitik

Ett hem är grunden för ett tryggt liv, och i förlängningen är en fungerande bostads­politik en förutsättning för ett välmående samhälle. Det ska finnas ett boende för alla, oavsett ekonomi. Sverigedemokraterna lägger stor vikt vid att barn får en stabil uppväxt, unga ges goda förutsättningar att både bo och studera och att anpassade och trygga boendeformer tillhandahålls våra äldre. Bostadspolitiken ska skapa förut­sättningar för människor att bo och leva i de bostadsformer som passar den egna livssituationen bäst. Sverigedemokraternas vision är ett fungerande samhälle där alla människor bor trivsamt på den plats de önskar och det är lätt att flytta och hitta ny bostad.

Bostadsbyggandet har ökat under de senaste åren, men det råder fortfarande en stor bostadsbrist i Sverige och takten i nybyggandet är för låg för att inom rimlig tid återfå en balans på bostadsmarknaden. Bromsen i byggande ligger främst i bristen på utbildad arbetskraft inom byggsektorn. Bostadspriserna har ökat kraftigt de senaste åren och har inneburit långtgående konsekvenser för Sverige i form av ökad skuldsättning, hotande bostadsbubbla, mindre konsumtionsutrymme och att svenska banker kan hotas av högre inlåningsräntor. Allt detta har föranlett att det blivit svårare att köpa och äga sitt eget boende. Företagen har problem med att rekrytera kompetens då boende saknas till personalen, speciellt i storstadsregionerna. Högskole- och universitetsstudenter saknar möjlighet att studera i brist på boende på studieorten, vilket i förlängningen kommer att påverka kompetensutbudet på arbetsmarknaden.

Det som behövs är för det första en nollvision för asyl- och anhöriginvandring, och för det andra att de kortsiktiga och framhastade lösningarna behöver fasas ut till förmån för långsiktig, ekonomisk och hållbar samhällsplanering. Byggkostnaderna och därmed bostadspriser och hyror behöver sänkas för att alla ska kunna få tillgång till egen bostad.

Boendemiljö

Boendemiljön är viktig för att skapa trivsel och hemkänsla för invånarna. Vår omgivning påverkar oss mycket, vilket ska vara en prioriterad aspekt vid bostads­byggande och områdesplanering. Att bygga vackert är en viktig inriktning i vår bostadspolitik och där vi även ska se till att bevara Sveriges rika byggnadstradition. Ett sätt att värna det kulturella och estetiska arvet kan vara att införa en så kallad kulturell planering. Det är i korthet en metod som i samhällsbyggnadsfrågor sätter fokus på den unika platsens förutsättningar, historia och den omgivande bebyggelsestrukturen.

Ökad trygghet i förorterna

Polisen har pekat ut 61 utsatta områden i Sverige, där otryggheten är extra stor. Utformningen av miljonprogramsområdena, vilka utgör en betydande andel av de utsatta områdena, gör det svårt för polisen att närvara utan att samtidigt utsätta sig för stora risker. Placering av centrum, skolor, parkeringar m.m. är utformat på ett sätt som försvårar spaning och närvaro för polisen och reträttvägar kan enkelt blockeras. Närvaron från polisen försvåras vid polisingripanden då de ofta leder till våldsamma upplopp med bilbränder och stenkastning som följd. Här föreslår vi att en nationell handlingsplan tas fram som en handbok för landets kommuner att identifiera otrygga områden i alla landets tätorter och tillgodose deras behov av åtgärder för ökad trygghet. Trygghetsgivande belysning och utökad kameraövervakning är två exempel på åtgärder som kan ingå i handlingsplanen. Sverigedemokraterna anslår särskilda medel till berörda kommuner för områdesplanering.

Regional bostadsplanering och Investeringsbidrag för Äldrebostäder

För att stat, regioner och kommuner ska kunna planera tillsammans för bostadsbyggande, infrastruktur och kollektivtrafik, behövs en regional planering. Regionen kan bidra med en kompetens som framför allt de mindre kommunerna, varifrån arbetspendling sker, har behov av. En regional översiktsplanering ska samtidigt fortfarande innebära att beslutanderätten ligger på kommunal nivå. Vidare behövs en bostads- och infrastrukturberedning, som långsiktigt kan skapa bättre förutsättningar för ökat bostadsbyggande. Behov av ny- eller ombyggnation av äldrebostäder i särskilda boenden, samt trygghetsboenden är växande. För att möta behovet för den kommande åldrande befolkningen tillför vi kommunerna ett investeringsbidrag.

Stimulansbidrag för studentbostäder

På de flesta av Sveriges högskole- och universitetsorter råder brist på studentbostäder, vilket riskerar att slå mot utbildningsväsendet och kompetensförsörjningen. Utöver storstadsregionernas kompetensbehov för tillväxtföretag behövs möjligheten att kunna studera för dem som bor på mindre orter och där kompetensen behövs för att företag ska kunna verka och därmed motverka utflyttning. Sverigedemokraterna vill underlätta och utöka byggandet av studentbostäder, genom statligt stimulansbidrag till kommunerna, och utökar därför anslaget i form av stimulansbidrag.

Stimulansbidrag för tillgänglighetsanpassning

Nyproducerade bostäder bör i så hög utsträckning som möjligt vara anpassade för funktionshindrade utan att det för den delen innebär för mycket byråkrati. Hänsyn måste alltid tas till olika förutsättningar och olika behov vid nybyggnation och för de äldre byggnader som saknar funktionsanpassning införs ett stimulansbidrag för tillgänglighetsanpassning.

Skattefria underhållsfonder

Med dagens system så saknas möjligheten att avsätta obeskattade medel till framtida underhåll. För att skapa förutsättningar att hålla nere hyrorna ska skattefria underhållsfonder möjliggöras, för att finansiera framtida renoveringar. Detta bör gälla enskilt ägda och kommunägda bostadsföretag och en utredning föreslås för att komma vidare med förslaget.

Lantmäteriet

Lantmäteriet kartlägger Sverige och samhället med avancerade och detaljerade kartor. Räddningstjänsten i Västmanland försenades, i samband med den stora branden 2014, av att man använde sig av gamla kartor. Därför anser vi att de senast uppdaterade kartorna ska göras tillgängliga kostnadsfritt, detta för att underlätta tillgången. Sverigedemokraterna höjer därför anslaget till Lantmäteriet.

Konsumentpolitik

Målet med konsumentpolitiken

För Sverigedemokraterna är det viktigt att konsumenten har möjlighet och tillräcklig information för att kunna göra aktiva val. Detta både för att kunna välja bort en sämre vara/tjänst men även kunna välja vad man stödjer genom sin konsumtion. Därför är vi motståndare mot att ursprungsmärkning försämras eller att alltför övergripande märkning används. Sådant kan annars hindra konsumenten att göra aktiva val. Det är också viktigt att vår konsumtion, totalt sett, är hållbar ur alla perspektiv. Det gäller såväl ekonomiskt som socialt och miljömässigt. Därför är det vår uppfattning att båda dessa perspektiv ska finnas med i ett konsumentpolitiskt mål och vara jämställda varandra. Vårt förslag till konsumentpolitiskt mål är därför följande: ”Målet för konsument­politiken är att skapa hållbar konsumtion, där konsumenterna har möjlighet att göra aktiva val på väl fungerande konsumentmarknader.”

Åtgärder mot så kallade bluffakturor

Sverigedemokraterna ser ett växande problem med oseriösa företag som genom olika, mer eller mindre kreativa, sätt utnyttjar marknadsreglerna på ett oseriöst sätt. Sverige­demokraterna vill därför se en översyn av regelverken, och där det är uppenbart att man satt i system att utnyttja reglerna bör också straffen vara kännbara. Sverige­demokraterna vill se över hur man kan undvika att regelverket som skapats för handel mellan företag och mellan företag och privatpersoner utnyttjas av kriminella. Sverigedemokraterna vill även se över reglerna för förenklat tvistemål (så kallade småmål), så att oseriösa företag inte gynnas av att inte kunna åläggas rättegångs­kostnader.

Trygga konsumenter

Sverigedemokraterna anser att det är viktigt att det finns ett välfungerande skydd för den enskilda konsumenten och att konsumenter har information och möjlighet att göra aktiva val. Därför är det viktigt att ursprungsmärkning och innehåll i produkter stämmer överens med vad konsumenten vill och behöver veta. Som exempel så finns det flera olika miljömärkningar där skillnaderna är oklara som ”Bra Miljöval”, ”Svanen” och ”Ekologiskt”. Här behövs förtydligande så att konsumenten vet vilka miljömärkningar som ger det miljötänk som konsumenten efterfrågar.

Krafttag mot högkostnadskrediter och så kallade sms-lån

Sverigedemokraterna vill se krafttag mot så kallade sms-lån. Nyligen presenterades en utredning kring högkostnadskrediter och nu är det viktigt att denna utredning också leder till konkreta lagförslag som kan göra skillnad.

Förvaltare och gode män

Sverigedemokraterna vill se över systemet med gode män och förvaltare då det idag på många sätt fungerar otillfredsställande. Vi vill att det ska tillsättas en bred utredning som förutsättningslöst kan ge förslag till hur dagens problem kan lösas.

Tabell 1

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (SD)

1:1

Bostadspolitisk utveckling

20 600

 

1:2

Omstrukturering av kommunala bostadsföretag

94 500

 

1:3

Stöd för att underlätta för enskilda att ordna bostad

43 000

 

1:4

Boverket

308 302

 

1:5

Statens geotekniska institut

46 767

 

1:6

Lantmäteriet

563 927

+50 000

1:7

Energieffektivisering och renovering av flerbostadshus och utomhusmiljöer

1 000 000

−750 000

1:8

Stöd till kommuner för ökat bostadsbyggande

1 300 000

−1 300 000

1:9

Investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande

3 200 000

−2 350 000

1:10

Bidrag till åtgärder mot radon i bostäder

34 000

 

1:11

Innovativt och hållbart byggande

75 000

−75 000

2:1

Konsumentverket

165 408

 

2:2

Allmänna reklamationsnämnden

44 488

 

2:3

Fastighetsmäklarinspektionen

24 823

 

2:4

Åtgärder på konsumentområdet

26 459

 

2:5

Bidrag till miljömärkning av produkter

4 374

 

 

Nya anslag

 

 

3:1

Regional bostadsplanering

 

+50 000

3:2

Tillgänglighetsanpassning av bostäder

 

+25 000

 

Summa

6 951 648

−4 350 000

 

Specificering av anslagsförändringar

 

 

1:7

Säkrare polisiär närvaro i förorterna

 

+250 000

1:9

Investeringsstöd för student- och äldrebostäder

 

+250 000

 

 

Roger Hedlund (SD)

Mikael Eskilandersson (SD)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen anvisar anslagen för 2018 inom utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik enligt förslaget i tabell 1.
    Behandlas i
    Civilutskottet
    Betänkande 2017/18:CU1
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.