Till innehåll på sidan

Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn

Motion 2005/06:Sf429 av Per Westerberg m.fl. (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen bifaller regeringens förslag om en höjning av taket i föräldrapenningen till tio basbelopp, i enlighet med vad som anförs i motionen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en skattereduktion för den förälder som tjänar minst när den andra föräldern är föräldraledig.1

  3. Riksdagen beslutar att föräldrar skall kunna ta ut föräldrapenning samtidigt med varandra, i enlighet med vad som anförs i motionen.

  4. Riksdagen beslutar sänka ersättningsnivån i föräldraförsäkringen till 75 % av den sjukpenninggrundande inkomsten i enlighet med vad som anförs i motionen.

  5. Riksdagen beslutar att föräldraförsäkringen skall omfatta tolv månader med sjukpenninggrundande inkomst som grund för barn som är födda fr.o.m. den 1 januari 2006, i enlighet med vad som anförs i motionen.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunalt vårdnadsbidrag för barn mellan ett och tre år.2

  7. Riksdagen beslutar att fastställa ett tak för antalet VAB-dagar i den tillfälliga föräldrapenningen på 15 dagar per barn och år i enlighet med vad som anförs i motionen.

  8. Riksdagen beslutar att taket för den sjukpenninggrundande inkomst som den tillfälliga föräldrapenningen baseras på skall vara 7,5 prisbasbelopp.

  9. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 12 enligt uppställningen:

    Anslag

    Anslagsförändring

    A 21:2 Föräldraförsäkring

    –3 190 000 000

1 Yrkande 2 hänvisat till SkU.

2 Yrkande 6 hänvisat till UbU.

Motivering

Många familjer anser sig inte ha råd att dela på föräldraledigheten. Vi vill göra detta möjligt genom att höja taket i föräldraförsäkringen och genom att föräldraförsäkringen kombineras med ett förvärvsavdrag. Vi föreslår därför att en särskild skattereduktion införs för den förälder med lägst förvärvsinkomst i familjen när denne börjar arbeta efter att ha varit föräldraledig och den andre föräldern tar över och är föräldraledig.

För att skattereduktionen skall falla ut skall den andra föräldern ta ut föräldrapenning minst en månad i sträck. Om den andra föräldern tar ut hel föräldrapenning får den förälder som arbetar och har lägst inkomst en skattereduktion och därmed en inkomstförstärkning på 3 000 kronor per månad. Om den andra föräldern tar ut halv föräldrapeng blir skattereduktionen 1 500 kronor per månad.

Vi anser att det är viktigt att barnet har kontakt med båda föräldrarna även när dessa bor på skilda håll och att särskilt pappor får, och tar, ett större ansvar för sina barn som de inte bor ihop med. Mot denna bakgrund krävs det inte att föräldrarna delar hushåll för att komma i åtnjutande av skattereduktionen.

En skattereduktion av det slag vi föreslår gynnar främst dem med lägre inkomster. De ekonomiska möjligheterna för män att ta ut föräldraledighet skulle öka och de ekonomiska incitamenten för kvinnor att delta i yrkeslivet förbättras. Då det främst är kvinnors förvärvsarbete som skulle öka bidrar förslaget till att minska löne- och karriärskillnaderna mellan män och kvinnor.

Även för de mer högavlönade (oftast papporna) vill vi göra det ekonomiskt möjligt att faktiskt vara föräldraledig genom att acceptera regeringens förslag till höjning av taket, för den sjukpenninggrundande inkomst som ersättningen i föräldraförsäkringen baseras på, till tio prisbasbelopp.

Vi vill också ta bort den regel som omöjliggör för föräldrarna att vara föräldralediga samtidigt. Det vore en värdefull förändring inte minst under den första tiden efter graviditeten, då många familjära plikter fördelas mellan småbarnsföräldrarna. Särskilt skulle det underlätta för dem som drabbas av förlossningskomplikationer eller andra problem.

Vårt förslag om en historiskt beräknad sjukpenninggrundande inkomst får även effekt för föräldraförsäkringen.

Vi föreslår att inkomstgrunden för föräldraförsäkringen (SGI) ska beräknas på samma sätt som föreslagits för sjukförsäkringen. Det innebär att den skall utgöras av de senaste 12 månadernas inkomst eller 95 % av förväntad årsinkomst.

Sverige har världens mest generösa föräldraförsäkring. Därför tycker vi att det är rimligt att finansiera våra förslag om skattereduktion för den förälder som tjänar minst och höjningen av taket i föräldraförsäkringen genom att korta föräldraförsäkringen till tolv månader och sänka ersättningsnivån till 75 %.

Barn mognar olika tidigt, och därför måste flexibiliteten i barnomsorgen för barn upp till tre års ålder öka. Vi vill öppna möjligheten för kommunerna att låta finansieringen av barnomsorgen till de minsta barnen även tillkomma de föräldrar som väljer att låta sina barn vara hemma lite längre. För barn mellan ett och tre år skall det bli tillåtet att införa kommunala vårdnadsbidrag.

Även den tillfälliga föräldrapenningen för vård av barn (VAB) när dessa är sjuka är mycket generös i Sverige. De flesta socialförsäkringsbedrägerier som upptäckts har dessutom gällt föräldrar som tagit ut många VAB-dagar. Bedrägeriet har antingen bestått i att man tagit ut tillfällig föräldrapenning när man själv varit sjuk för att slippa karensdagen i sjukförsäkringen eller att man tagit ut tillfällig föräldrapenning men ändå varit på jobbet och uppburit lön. Vi föreslår att ett tak sätts för antalet VAB-dagar på 15 dagar per barn och år. För den som har ett kroniskt sjukt barn skall det gå att ansöka om undantag från detta tak. Vi anser dessutom att taket för den sjukpenninggrundande inkomst som den tillfälliga föräldrapenningen baseras på även fortsättningsvis ska vara 7,5 prisbasbelopp med syftet att inte göra det ännu mer attraktivt att använda sig av den tillfälliga föräldrapenningen i stället för sjukförsäkringen vid egen sjukdom.

Stockholm den 5 oktober 2005

Per Westerberg (m)

Tobias Billström (m)

Anna Lilliehöök (m)

Anita Sidén (m)

Anne-Marie Pålsson (m)

Anne Marie Brodén (m)

Karin Enström (m)

Yrkanden (9)

  • 1
    Riksdagen bifaller regeringens förslag om en höjning av taket i föräldrapenningen till tio basbelopp, i enlighet med vad som anförs i motionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en skattereduktion för den förälder som tjänar minst när den andra föräldern är föräldraledig.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen beslutar att föräldrar skall kunna ta ut föräldrapenning samtidigt med varandra, i enlighet med vad som anförs i motionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen beslutar sänka ersättningsnivån i föräldraförsäkringen till 75 % av den sjukpenninggrundande inkomsten, i enlighet med vad som anförs i motionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 5
    Riksdagen beslutar att föräldraförsäkringen skall omfatta tolv månader med sjukpenninggrundande inkomst som grund för barn som är födda fr.o.m. den 1 januari 2006, i enlighet med vad som anförs i motionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 6
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommunalt vårdnadsbidrag för barn mellan ett och tre år.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 7
    Riksdagen beslutar att fastställa ett tak för antalet VAB-dagar i den tillfälliga föräldrapenningen på 15 dagar per barn och år, i enlighet med vad som anförs i motionen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 8
    Riksdagen beslutar att taket för den sjukpenninggrundande inkomst som den tillfälliga föräldrapenningen baseras på skall vara 7,5 prisbasbelopp.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 9
    Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 12 enligt uppställningen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.