Tillstånd till byggandet av testreaktorn Electra

Motion 2016/17:826 av Michael Svensson (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-10-03
Granskad
2016-10-03
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att ge tillstånd för byggandet av testreaktorn Electra vid Oskarshamns kärnkraftverk och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan juni 2016 finns en bred energiöverenskommelse i Sverige. Överenskommelsen innebär att Sverige kommer att ha kärnkraften kvar under överskådlig tid, samtidigt som det kommer finnas goda möjligheter att bygga ut det förnybara, inte minst vattenkraften, och mer resurser kommer göras tillgängliga för nya energislag. Detta är ett resultat av att Moderaterna har tagit ansvar för Sveriges långsiktiga energiförsörjning.

Överenskommelsen innebär också att det inte finns något stoppdatum för kärnkraften samt att man öppnar upp för möjligheten att bygga ny kärnkraft på befintliga platser. Tillsammans med en express-avskaffad effektskatt 2017–2018, utökade placeringsreglementen och utredning om förlängda drifttider så skapas goda förutsättningar för en trygg elproduktion från svensk kärnkraft.

Det är sedan 2009 tillåtet för reaktorägare att ersätta gamla eller utveckla befintliga reaktorer samt forska kring ny kärnkraft. Då Sveriges nuvarande kärnkraft inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att behöva ersättas är det viktigt att vi besitter god kunskap och kan fatta så bra beslut som möjligt.

Ett av de forskningsprojekt kring nya reaktorer är projektet Electra som en forskargrupp vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm driver. Med förhoppningen att skapa fjärde generationens kärnkraft vill forskarna bygga en testreaktor vid Oskarshamn. Testreaktorn skulle ge möjlighet till forskning och utbildning. Electra, som testreaktorn heter, ska kylas av flytande bly, vilket minskar risken för härdsmälta samtidigt som bly är ett bra strålskydd. I och med kylningen med bly kommer reaktorn att använda en ny sorts bränsle som har en högre värmeledningsförmåga än dagens bränsle. Detta innebär att det gamla bränslet som nu förvaras i en bassäng i Oskarshamn i väntan på djupförvar istället skulle kunna återanvändas vilket, enligt forskarna, betyder att vi inte behöver bryta nytt uran på 5 000 år.

För att kunna genomföra byggandet av testreaktorn finansierat av externa aktörer behöver forskargruppen tillstånd från regeringen enligt kärntekniklagen och eventuellt från miljödomstolen enligt strålskyddslagen. För att Sverige ska ligga i framkant när det kommer till forskning på framtidens reaktorer är det viktigt att regeringen ser över möjligheterna att ge tillstånd till byggandet av testreaktorn Electra.

 

 

Michael Svensson (M)

 

 

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att ge tillstånd för byggandet av testreaktorn Electra vid Oskarshamns kärnkraftverk och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utbildningsutskottet
    Betänkande 2016/17:UbU12
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.