Tibet 2008

Motion 2008/09:U263 av Göran Persson i Simrishamn och Christer Adelsbo (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-03
Numrering
2008-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen vad som anförs i motionen om att verka för att villkorslösa förhandlingar inleds mellan den tibetanska exilregeringen och Kinas regering.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen vad som anförs i motionen om att informera om kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Tibet och verka för en förbättring av situationen.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen vad som anförs i motionen om att påverka Kina till att respektera det tibetanska folkets rätt att bevara sin kultur och sina religiösa traditioner.

Motivering

I FN:s kommission för mänskliga rättigheter, mars 2003, uttalade Anna Lindh bland annat följande: ”Kina öppnar sig alltmer mot omvärlden, men den övergripande situationen i Tibet, angående mänskliga rättigheter, är helt oacceptabel.”

Det upplevs svårt att finna information på UD eller på regeringens hemsida angående Tibet. Det är också svårt att bilda sig en uppfattning om Sverige anser Tibet vara ett eget land eller hur det fungerar som en del av Kina. Situationen är extra viktig nu då vi har ett stort ekonomiskt utbyte med kineserna och det visar sig att det nyss avslutade OS inte betytt någon speciell förbättring av det ansträngda läget.

År 1950 innehade det tibetanska folket ett territorium samt en regering. Regeringen fungerade i territoriet och skötte sina egna inrikes angelägenheter fritt från externa myndigheter. Under samma period sköttes Tibets utrikesförbindelser uteslutande av Tibets regering. De länder med vilka Tibet hade utrikesförbindelser har i praktiken behandlat Tibet som en oberoende stat. Efter de militära aktionerna under år 1949 till 1950 har Tibet varit under Folkrepubliken Kinas ockupation.

OS 2008 i Peking har avslutats. Några få protester mot ockupationen av Tibet noterades, men slogs snabbt ned av polisen. De särskilda zoner som myndigheterna öppnat för politiska manifestationer har stått tomma.

När strålkastarna nu slocknat över ”OS-fågelboet” är det dags för västvärldens massmedier, politiker och företag att på allvar intressera sig för den sociala process som pågår i Kina.

Låt OS bli en startpunkt, inte en final. Den svenska regeringen måste mer aktivt följa utvecklingen för Tibet.

Stockholm den 30 september 2008

Göran Persson i Simrishamn (s)

Christer Adelsbo (s)

Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen vad som anförs i motionen om att verka för att villkorslösa förhandlingar inleds mellan den tibetanska exilregeringen och Kinas regering.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen vad som anförs i motionen om att informera om kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Tibet och verka för en förbättring av situationen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen vad som anförs i motionen om att påverka Kina till att respektera det tibetanska folkets rätt att bevara sin kultur och sina religiösa traditioner.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.