Textilmuseet i Borås

Motion 2005/06:Kr399 av Mona Jönsson m.fl. (mp, m, fp, kd, v, c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att undersöka möjligheten att ge Textilmuseet i Borås ett nationellt uppdrag.

Motivering

Historiskt sett är textil, med allt som tillhör, ett stycke kvinnohistoria. Genom att följa utvecklingen inom textil kan man följa kvinnors möjligheter att gå från ekonomiskt beroende till att självständigt kunna försörja sig. Det var allmogens döttrar som kom till folkhögskolorna på 1800-talet och fick viss allmänbildning och utbildning i sitt yrke som husmor på landet. I detta sammanhang var den textila slöjden viktig. Deras handarbeten och vävar ställdes sedan ut och fick uppmärksamhet även ute i världen.

Kvinnor har i högsta grad medverkat till utvecklingen inom textilindustrin genom materialval, tillverkning, design och forskning. Detta har i sin tur påverkat politik och hela samhällsstrukturer. Textil utveckling har haft och har fortfarande stor betydelse för Sverige. Många textilindustrier har försvunnit från landet men lever vidare i design, forskning och utveckling. I Borås finns exempelvis en textil högskola och textilens historia och utveckling finns skildrad på Textilmuseet i Borås. Textiltillverkningens utveckling skildras såväl ur ett teknikhistoriskt, produkthistoriskt som mänskligt perspektiv. Museet är också ett unikt museum med en maskinpark som delvis är i drift fortfarande. Inom museet finns värdefulla samlingar, arkiv och mycket stor kunskap om textilindustrins historia.

10-gruppen, bestående av svenska formgivare, har donerat sitt arkiv till Textilmuseet i Borås. Arkivet består av material som gruppen samlat under sina 30 år som verksamma. I arkivet finns 700 tyger och sammanlagt 57 kollektioner tillsammans med tapeter, skisser, produkter, fotografier och pressklipp. Allting finns fotograferat och tillgängligt i digital form. Syftet med arkivet är att bevara den unika samling som 10-gruppens produktion utgör. Framför allt skall forskare, formgivare och studenter ha tillgång till samlingen, både nu och i framtiden.

Textilmuseet i Borås anlitas i dag för sitt kunnande, har värdefulla samlingar och har vissa uppdrag som är nationella. Man har också visst samarbete med utlandet. Textilmuseet arbetar på ett mångfasetterat och modernt sätt exempelvis genom IT. I dag drivs museet lokalt. Ett litet första steg har tagits till att ge Textilmuseet i Borås ett regionalt uppdrag inom Västra Götalandsregionen. Museets samlingar och samlade kunskap kring textilhistoria och det industriella kulturarvet är dock av intresse för hela landet.

För att kunna arbeta vidare från dagens uppgifter, och vidareutveckla efterfrågad experthjälp till andra, skulle ett nationellt uppdrag till Textilmuseet i Borås vara mycket motiverat.

Stockholm den 29 september 2005

Mona Jönsson (mp)

Elizabeth Nyström (m)

Anne-Marie Ekström (fp)

Annelie Enochson (kd)

Rossana Dinamarca (v)

Annika Qarlsson (c)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att undersöka möjligheten att ge Textilmuseet i Borås ett nationellt uppdrag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.