Skippa föreningstvånget inom sporten

Motion 2012/13:Kr270 av Susanna Haby (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-04
Numrering
2012-10-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av regelverket för de statliga aktivitetsbidragen, så att organisationer och föreningar inom idrotten inte ska behöva tillhöra Riksidrottsförbundet för att få del av de statliga aktivitetsbidragen och att även icke föreningsanslutna personer ska kunna få ta del av offentligt stöd.

Motivering

Det har länge varit känt hur viktigt det är att röra sig när det gäller både den fysiska och den psykiska hälsan. Barn och vuxna som regelbundet tränar eller idrottar aktivt har lättare att koncentrera sig, är piggare och presterar bättre på arbetet eller i skolan. Med anledning av debatten som just nu pågår gällande att fetman bland Sveriges befolkning ökar drastiskt, blir det allt viktigare att både vuxna och barn rör sig.

Många familjer får prioritera bort idrotten av olika anledningar, oftast beroende på att man inte har råd eller att träningslokalen ligger längre från bostaden. Dessutom fördelas inte heller medel till idrotten jämställt.

Sedan slutet på 90-talet har man med hjälp av en metod som kallas 3R-metoden gjort undersökningar på hur resurserna inom idrotten fördelas i t.ex. Göteborg. Genom 3R-metoden kartläggs och analyseras verksamheter ur ett jämställdhetsperspektiv utifrån ”representation, resurser och realia”. På så sätt kartläggs de normer som styr verksamheten, hur makten är fördelad mellan kvinnor och män och hur kön påverkar verksamhetens utformning och organisering.

Mätningarna visar att över 50 procent av resurserna som fördelas inom idrotten går till vuxna män, därefter till pojkar och sist flickor och kvinnor. Det är främst hockeyn och fotbollen som får ta del av dessa pengar. Snedfördelningen finns också på statlig nivå.

För mig är det i grunden en rättvise- och jämställdhetsfråga, där dagens system gynnar vissa idrotter framför andra, och därmed också gör tillgängligheten till exempelvis ridsport till en klassfråga. Det finns många flickor och även en del pojkar som idag vill rida men som inte har råd.

När det gäller hur bidragen för olika sporter fördelas på både statlig och kommunal nivå så finns det en stor problematik och en orättvisa. Detta leder till att många sporter utesluts beroende på vilken organisationstillhörighet och utformning man har. I dag ges det endast bidrag till de föreningar och organisationer som är med i Riksidrottsförbundet.

Sverige har länge varit en framstående nation inom idrotten, men på senare år har man kunnat se att tillväxten av framgångsrika utövare inte varit lika stor som tidigare. För att Sverige även fortsättningsvis ska kunna delta i internationella tävlingar parallellt med nationella mästerskap är det viktigt att man i Sverige satsar på att få fram duktiga elitidrottare.

Elitsatsningarna kan därför inte bara tillfalla de idrottare som är föreningsanslutna, utan måste också gälla de som inte är föreningsanslutna, detta inte främst då det är viktigt att de allra bästa kommer till sin rätt. Men inte minst för att man samtidigt skapar en transparens inom föreningar och Riksidrottsförbundet på hur varje idrottare som får ekonomiskt stöd bedömts i förhållande till övriga utövare.

Genom att fördela medel på det sätt man gör i dag så stänger man ute utövare. Dessutom är man inte jämställda när det gäller inhemska och nationella tävlingar eftersom de ekonomiska ojämlikheterna blir för stora.

Jag menar att detta är fel och att man ska kunna få tillgång till offentliga medel, dvs. aktivitetsbidrag för barn och ungdomar även om man inte tillhör Riksidrottsförbundet. Man ska inte uteslutas från att få bidrag beroende på vilken organisationstillhörighet eller utformning man har.

Därmed vill jag att en översyn görs av nuvarande regelverk och att organisationer och föreningar inom idrotten inte ska behöva tillhöra Riksidrottsförbundet för att få del av de statliga aktivitetsbidragen samt att även icke föreningsanslutna personer ska kunna få ta del av offentligt stöd.

Stockholm den 28 september 2012

Susanna Haby (M)

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av regelverket för de statliga aktivitetsbidragen, så att organisationer och föreningar inom idrotten inte ska behöva tillhöra Riksidrottsförbundet för att få del av de statliga aktivitetsbidragen och att även icke föreningsanslutna personer ska kunna få ta del av offentligt stöd.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.