Skånes utvecklingsarbete

Motion 2015/16:1875 av Niklas Karlsson m.fl. (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämnad
2015-10-06
Granskad
2015-10-06
Hänvisad
2015-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en konkret åtgärdsplan för ett robust och fungerande trafiksystem i Skåne och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för samverkan med danska myndigheter och transportföretag för att få pendlingen över Öresund och anknytningar till denna att fungera och hålla tiderna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Skåne är en av Sveriges storstadsregioner. Genom integrationen med Själland i Öresundssamarbetet och närheten till Europa växer också Skånes roll som del av en storstadsregion inom EU. Detta kommer ytterligare att förstärkas då den fasta förbindelsen över Fehmarnbält knyter samman Hamburgområdet, Själland, Skåne, Göteborg och Oslo till ett sammanhängande tillväxtbälte.

Utvecklingsmöjligheterna för Skåne är stora och med rätt förutsättningar kan vi accelerera tillväxten i Skåne med spridningseffekter i hela Sverige. OECD har konstaterat att Skånes bidrag till BNP skulle öka med 40 miljarder om sysselsättning och produktivitet kommer upp i nivå med riket. För att klara det behövs 20 000 fler skåningar i arbete, men det ställer krav på en sammanhållen och integrerad arbetsmarknad, Skåne–Själland, som idag hämmas dels av ett antal gränshinder inom olika politikområden, dels av brister i tågtrafiken.

Idag reser cirka 250 000 personer dagligen i regionens kollektivtrafiksystem varav cirka 150 000 inom tågtrafiken. Då Skåne med Själland och grannlän består av flera befolkningskärnor utgör den unikt sammanhängande tågtrafiken en viktig förutsättning för bostads- och arbetsmarknaden såväl som för regional och nationell tillväxt. En grundförutsättning är en fungerande infrastruktur så att gods kommer fram och resenärerna kan lita på att de kommer till jobbet i tid eller hem till väntande barn.

 

Återkommande störningar i tågtrafiken har en längre tid skapat bekymmer i Skåne. Skåne har idag lika mycket störningstimmar på grund av infrastruktur som både SL och Västtrafiks pendlingssystem tillsammans. Punktligheten för ankomst till storstad ligger för Malmö sju respektive fem procentenheter lägre än Stockholm och Göteborg.

I dialog mellan Region Skåne och företrädare för Trafikverket har planer för förstärkt underhåll, förbättrad trafikinformation samt åtgärder för att minska konsekvenser av störningar i trafiken presenterats. Trots det har förbättringar uteblivit. Vi ser på nytt en vikande punktlighet och att de infrastrukturrelaterade felen får orimliga konsekvenser för pendlare och näringsliv.

Skåne är en transitregion för gods och får inte bli en flaskhals. Effektiv infrastruktur och logistik i Sydsverige är viktigt för hela Sveriges utrikeshandel. Den eftersatta infrastrukturen gör det svårt att leva upp till nationella och regionala målsättningar om tillväxt, miljö och utveckling.

Region Skåne satsar själva genom utveckling av kollektivtrafik, bebyggelse, stadsutveckling, lokala åtgärder för hela resan och effektiva godstransporter. Även staten måste göra sin del för att det ska kunna genomföras. Många utmaningar måste lösas över nationsgränserna genom samverkan med danska myndigheter. En samordnad planering är nödvändig när det handlar om framtida infrastruktursatsningar.

Sverigeförhandlingens satsningar är mycket bra men det måste finnas utrymme även för andra insatser. Nu startar arbetet inför nästa nationella transportinfrastrukturplan. Ingången måste vara att resurserna och insatserna läggs där behoven och de beräknade effekterna är som störst. Enligt den statliga kapacitetsutredningen kommer sju av de 26 värsta flaskhalsarna i järnvägsnätet 2021 att finnas i Skåne, och Skåne är det län som har flest sträckor med stora kapacitetsproblem. På flera viktiga noder saknas ett robust system. Enskilda lokala fel i till exempel kontaktledningssystemet slår ut trafiken över mycket stora områden. Ett modernt system måste vara bättre utformat. Enligt Trafikverket tar det 8–10 år att återskapa en robust anläggning. Detta är inte möjligt att kommunicera till näringslivet och invånarna som bygger sin vardag på kollektivtrafiken.

Situationen i Skåne är allvarlig. Det krävs en konkret åtgärdsplan för hur en robust och fungerande infrastruktur, trafikledning och trafikinformation kan skapas i ett trafiksystem som berör ca 3,8 miljoner människor i Öresundsregionen och landets näst största tågtrafikskollektivsystem. Om Skåne får rätt förutsättningar att fortsätta utvecklingsarbetet så ger det tillväxteffekter för hela Sverige.

 

Niklas Karlsson (S)

 

Annelie Karlsson (S)

Anna Wallentheim (S)

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en konkret åtgärdsplan för ett robust och fungerande trafiksystem i Skåne och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Trafikutskottet
    Betänkande 2016/17:TU4
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för samverkan med danska myndigheter och transportföretag för att få pendlingen över Öresund och anknytningar till denna att fungera och hålla tiderna och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Trafikutskottet
    Betänkande 2016/17:TU4
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.