Till innehåll på sidan

Samarbete över gränserna

Motion 2017/18:1793 av Lars Mejern Larsson och Mikael Dahlqvist (båda S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämnad
2017-10-03
Granskad
2017-10-03
Hänvisad
2017-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av ökat nordiskt samarbete över gränserna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När världen blir mer och mer globaliserad kommer länder och kulturer allt närmare varandra. Från en tidsperiod där människor knappt lämnade sina samhällen har utveckling och kunskap lett till en allt mer rörlig värld. Hela Norden och framför allt svenskar tycker om att resa. Undersökningar visar att 58 procent av svenskarna reser utomlands minst en gång om året. En sådan utveckling ställer andra krav på kommunikationer och samarbeten mellan länder.

För Värmlands del är Norge den viktigaste parten både utifrån företagarperspektiv och för befolkningen. Regeringens arbete för minskad arbetslöshet har haft effekt både i siffror men också i att många unga som tidigare tvingats till Norge för jobb har återvänt. Men trots att många valt jobb i hemlandet är arbetspendlingen över gränsen fortfarande stor. Dessutom väljer många norrmän att besöka och bo i Värmland. Svenskar och norrmän är tätt sammankopplade och detta bygger både på språkförståelse och på en historia av samarbete. Den drivkraft och utveckling som sker måste politiken stötta och underlätta. 

Värmland är beroende av att samarbetet med Norge fortsätter och utvecklas. Investeringar från norska företag motsvarar det dubbla som Danmark och Finland tillsammans investerar i Sverige. Även gränshandeln och import som export till och från Norge växer. Exporten till hela Amerika – både nord och syd – ligger i linje med exporten till Norge. Och om man räknar med gränshandeln är ”exporten” till Norge lika stor som den svenska exporten till hela Asien.

En globaliserad värld väcker också motstånd. På flera håll har främlingsfientliga partier vuxit sig starka och i en del länder finns de representerade i regeringen. Inom Norden har vi sedan lång tid tillbaka haft en pragmatisk hållning till varandra. Ett tydligt exempel på detta är passfriheten mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige som infördes redan 1958. Det förhållningssättet har tjänat Nordens länder väl och när röster hörs om nya murar behöver regeringen vara tydlig med att det gränsöverskridande samarbetet ska bestå.

Den internationella konkurrensen hårdnar och där finns en stark fördel med Nordens gemensamma arbetsmarknad som vilar på liknande grunder av social trygghet. Fortfarande finns det dock utvecklingspotential och gränshinder som måste undanröjas. Regeringen bör ta initiativ för en högre prioritet när det kommer till att ta bort gränshinder som berör handel och investeringar i negativ riktning. Många företag tycker att regelverk och lagar är alltför komplicerade vilket missgynnar den ekonomiska tillväxten. För att på ett bättre sätt kunna dra nytta av varandras tillgångar, behövs det krafttag för att uppnå den gemensamma visionen om ett gränslöst Norden. För Värmlands och andra gränsregioners del är det oerhört viktigt att samarbetet mellan länderna utökas och att arbetshinder tas bort för att minska gränsernas betydelse för arbetsmarknaden. Det handlar både om stort och smått, allt från bättre gemensamma regelverk till samarbete mellan ländernas arbetsförmedlingar. Bara att kunna få en helhetsbild över arbetstillfällen på andra sidan gränsen skulle kunna leda till minskad arbetslöshet, bättre matchning och starkare arbetsmarknad.

Dialogen kring gemensamma utmaningar behöver intensifieras, inte minst när det gäller grön omställning och innovation för att nordiska länder ska kunna stärka sin globala konkurrenskraft. Infrastrukturen är en grundförutsättning både för arbetsmarknaden och för gemensam tillväxt. De nordiska länderna behöver ha ett djupare samarbete kring planeringen av nya infrastrukturprojekt. Bygget av Öresundsbron ledde till att Malmö-Köpenhamnsregionen fick sig en enorm skjuts framåt när det kommer till ekonomisk tillväxt. Det starka bandet saknas mellan Sverige och Norge. Flertalet rapporter påpekar att bristen på samarbete leder till stora tillväxtförluster. Framför allt är detta viktigt för Värmland och andra delar av Sverige som angränsar till Norge. Resandet mellan länderna ökar och behovet av nya effektiva och hållbara transportnät över de nordiska gränserna är stort, både för person- och godstrafik. Regeringen bör överväga att genom infrastruktur sluta de nordiska länderna närmare varandra. Ett första steg skulle kunna vara en satsning på att göra det möjligt att snabbt och enkelt ta sig mellan Nordens största tillväxtregioner Oslo och Stockholm.

 

Lars Mejern Larsson (S)

Mikael Dahlqvist (S)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av ökat nordiskt samarbete över gränserna och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Utrikesutskottet
    Betänkande 2017/18:UU18
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.