Till innehåll på sidan

Nya påföljder för unga lagöverträdare

Motion 2014/15:596 av Maria Malmer Stenergard och Jessika Roswall (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämnad
2014-11-06
Granskad
2014-11-06
Hänvisad
2014-11-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa nya påföljder för unga lagöverträdare i enlighet med vad som framgår av SOU 2012:34.

Motivering

Domstolarnas möjligheter att välja lämplig påföljd för unga brottslingar är i dag begränsade. Detta är särskilt tydligt för unga omyndiga lagöverträdare, det vill säga de som är mellan 15 och 17 år. Det är också svårt att anpassa och skärpa påföljderna då unga återfaller i brott utan att påföljden blir alltför ingripande.

I SOU 2012:34, ”Nya påföljder”, framhålls att ett barnperspektiv, med utgångspunkt i FN:s barnkonvention, innebär att ”den samhälleliga reaktionen på brott som begås av barn måste vara inriktad på rehabilitering och åtgärder mot de riskfaktorer som bidragit till brottsligheten och som kan orsaka återfall i brott. Barn som begår brott är ofta socialt utsatta och har ett särskilt behov av stöd och hjälp”.

Det är alltså viktigt att påföljder för unga kan bidra till att den unge avhåller sig från fortsatt brottslighet, samtidigt som de ska spegla allvaret i det begångna brottet. Ungdomsvård förutsätter att den unge har ett särskilt behov av vård. För ungdomstjänst krävs att han eller hon bedöms lämplig och samtycker. En del av de påföljder som kan få effekt för vuxna lagöverträdare är mindre lämpliga för unga. Ett sådant exempel är böter.

I SOU 2012:34 presenterades förslag på införande av nya ungdomspåföljder: kontraktsskyldighet och ungdomsövervakning.


Kontraktsskyldighet
Kontaktskyldighet för unga ska väljas om det saknas förutsättningar för ungdomsvård eller ungdomstjänst, och påföljden ska kunna dömas ut oberoende av hur den unge ställer sig till den. Kontraktsskyldighet innebär att den dömde ska hålla kontakt med en särskilt utsedd kontaktperson under en tid på mellan två och sex månader. Kontaktpersonens uppgift ska vara både stödjande och kontrollerande.
 

Ungdomsövervakning

När ungdomsvård, ungdomstjänst eller kontaktskyldighet för unga inte är tillräckligt ingripande ska man kunna döma den unge till ungdomsövervakning under lägst sex månader och högst ett år. Ungdomsövervakning ska vara behandlingsinriktad och intensiv. Påföljden innefattar frihetsinskränkningar av något slag, exempelvis ett förbud att lämna bostaden under helgkvällar och helgnätter eller förbud att vistas inom vissa områden. Kontroll ska kunna ske bland annat med hjälp av elektroniska hjälpmedel. Tanken är att de frihetsinskränkande inslagen ska kunna trappas ned om den unge sköter sig. Verkställighetsplanen ska också innehålla beslut om drogfrihet och drogkontroll.
_________________

De båda föreslagna påföljderna skulle komplettera nuvarande påföljdssystem väl. Med fler valmöjligheter för domstolarna kan påföljderna anpassas efter brottets allvar och samhällets insatser kan i större utsträckning bidra till att den unge lagöverträdaren inte återfaller i brott. Regeringen bör därför gå vidare med de förslag till förändringar i systemet för ungdomspåföljder som framkommer av SOU 2012:34.

 

 

.

Maria Malmer Stenergard (M)

Jessika Roswall (M)

 

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa nya påföljder för unga lagöverträdare i enlighet med vad som framgår av SOU 2012:34.
    Behandlas i
    Justitieutskottet
    Betänkande 2014/15:JuU9
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.