Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2017/18:173 Ny åldersdifferentiering inom underhållsstödet

Motion 2017/18:4033 av Julia Kronlid m.fl. (SD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2017/18:173
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämnad
2018-03-28
Granskad
2018-03-29
Bordlagd
2018-04-10
Hänvisad
2018-04-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning med syfte att reformera systemet med underhållsstöd och underhållsbidrag från grunden för att öka föräldrarnas eget ansvar och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över systemet för underhållsstöd via indexering och uppdatering på årsbasis i samband med inflationen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverigedemokraterna menar att utgångspunkten måste vara att föräldrar tar sitt ansvar för att betala underhållsbidrag utan att staten och försäkringskassan ska behöva gå in som mellanhand och betala ut underhållsstöd.  Här menar vi att mer behöver göras för att öka föräldrarnas ansvar och incitament att frivilligt betala underhållsbidrag. Vi menar exempelvis att det är orimligt att en förälder som vägrar betala underhållsbidrag ska få möjligheten att genom systemet med nivåerna för underhållsstöd komma undan med att betala ett lägre belopp än vad som hade varit ett rimligt underhållsbidrag utifrån förälderns inkomst och levnadsomkostnader för barnet. Därför bör regeringen gå till botten med grundproblematiken kring att underhållsstöd ska behövas och utforma ett system som ökar incitamenten till föräldrar att betala underhållsbidrag som är rimligt i förhållande till inkomst och levnadsomkostnader och minska incitamenten att ha Försäkringskassan som mellanhand. Konsekvenserna för föräldrar som underlåter att betala underhållsbidrag eller underhållsstöd bör också utredas.

Samtidigt måste utgångspunkten vara barnets bästa och att barnet eller barnen i fråga inte ska drabbas och komma i kläm på grund av att ekonomin ibland inte räcker till eller för att den bidragsskyldiga föräldern helt enkelt ibland vägrar att betala. Med den utgångspunkten vill vi stödja regeringens förslag till att öka den nuvarande formen av underhållsstöd och anpassa stödet efter ökande kostnader med ökad ålder.

Mellan 1997 då stödet inrättades och ända fram till 2006 var den maximala nivån för underhållsstöd 1 173 kronor per månad. Efter 2006 höjdes dock nivån till 1 273 kronor. 2015 höjde regeringen denna summa kraftigt till 1 573 kronor och nu kommer ytterligare en höjning, vilket Sverigedemokraterna välkomnar. Vi anser att underhållsstödet ska bli mer förutsägbart och anpassas efter verkligheten vad gäller inkomster och utgifter för att på bästa sätt vara ett stöd till familjer och barn. Därför menar vi att regeringen ska se över hur systemet kan utformas så att de nödvändiga höjningarna som görs på grund av inflationen inte kommer med mer än ett års mellanrum, utan indexeras och kopplas till faktisk inflation och följer prisutvecklingen på årsbasis.

 

 

Julia Kronlid (SD)

 

Linus Bylund (SD)

Heidi Karlsson (SD)

Paula Bieler (SD)

Jennie Åfeldt (SD)

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning med syfte att reformera systemet med underhållsstöd och underhållsbidrag från grunden för att öka föräldrarnas eget ansvar och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialförsäkringsutskottet
    Betänkande 2017/18:SfU29
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över systemet för underhållsstöd via indexering och uppdatering på årsbasis i samband med inflationen och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialförsäkringsutskottet
    Betänkande 2017/18:SfU29
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (2)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.