Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2005/06:197 Skärpta djurskyddskrav för minkuppfödning

Motion 2005/06:MJ42 av Christer Skoog m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2005/06:197
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2006-04-06
Bordläggning
2006-04-07
Hänvisning
2006-04-18

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av beslutsunderlag för att stärka djurskyddet i minkuppfödningen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Sveriges agerande i EU för att stärka djurskyddet i minkuppfödningen.

Motivering

Vi delar självfallet uppfattningen att det ska vara ett gott djurskydd i mink­uppfödningen i vårt land. Vi anser att det är det idag men givetvis måste det ske ett fortlöpande arbete för att ytterligare stärka djurskyddet. Den åsikten finns också bland dem som är verksamma i minknäringen i Sverige.

Syftet med propositionen sägs vara att förbättra djurskyddet för minkar. Den proposition som nu har lagts skapar inte förutsättningar för det. Kraven är så långtgående och åtgärderna ska vidtas så snabbt att resultatet bara kan bli ett – det blir omöjligt att fortsätta med minkuppfödningen i Sverige. Det är inte genom att näringen avvecklas och verksamheten flyttar till andra länder som vi ska stärka djurskyddet.

Åtgärderna föreslås trots ett bristfälligt faktaunderlag. I propositionen föreslås att minkarna ska ha tillgång till sim- och badvatten. Men denna form av uppfödning är inte testad. De länder som har diskuterat införande av sim- och badvatten har tagit tillbaka förslagen. Det gäller bland annat Italien med motiveringen att det inte finns någon forskning som stöder en sådan åtgärd.

Det är inte rimligt att kräva sim- och badvatten innan detta har testats någonstans i världen. Nyordningen ska träda i kraft redan den 1/1 2007 för nya anläggningar och den 1/1 2009 för befintliga anläggningar. Men den snålt tilltagna övergångstiden ger inget utrymme för forskning. Det kan belysas med ett konkret exempel: Den pälsdjursforskning som anses ha kommit längst är lektor Leif Lau Jeppesens vid Köpenhamns universitet. Hans forskning pågick under 6 års tid. Universitetets slutsatser var att simning inte skulle vara ett biologiskt behov hos minken. Forskningen finns redovisad i SOU 2003:86.

I propositionen hävdas att införandet av sim- och badvatten sker av omsorg om djuren. Det strider alltså mot de nyss nämnda forskningsresultaten. Slutsatsen borde vara given: Det behövs ett bättre underlag innan vi går till beslut. Det är praxis i vårt land att innan åtgärder av det här slaget vidtas försöker man genom forskning klarlägga konsekvenserna och om de leder till önskat resultat. Vi har svårt att förstå varför det inte ska ske i det här fallet, särskilt om syftet är att förbättra djurskyddet. Det kan lämpligen ske genom att en försöksverksamhet startas.

Sverige är medlem i EU. Vi kan konstatera att EU-länderna Polen, Finland, Danmark, Frankrike, Tyskland, Belgien, Estland, Litauen, Grekland, Irland, Italien och Spanien har uppfödning. Även Norge och Island har pälsdjursuppfödning. Därför bör Sverige på EU-nivå arbeta för att förbättra djurskyddet. Det kan bland annat ske genom att Europarådets rekommendationer införs. De är för övrigt redan införda i svensk lag.

Vi vill också påpeka att 30 av 40 remissinstanser är kritiska till förslaget, bland andra Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), Jordbruksverket och länsstyrelserna i Skåne, Blekinge, Västra Götaland och Kalmar.

Också Lagrådet har kritiserat förslaget. Det gör man bland annat med hänvisning till en proportionalitetsprincip som innebär att ”ingrepp inte får vara mer långtgående än vad som är rimligt med hänsyn till det ändamål som det avses främja”. Lagrådet skriver vidare: ”På den utredning som har förebragts kan Lagrådet således inte tillstyrka att bestämmelsen om tillgång till vatten för simning införs.”

Det finns alltså en rad skäl att i dagsläget avstå från de drastiska åtgärder som föreslås i propositionen. Det behövs ett bättre underlag, och Sverige bör fortsätta att agera på ett kraftfullt sätt i EU för att stärka djurskyddet. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 6 april 2006

Christer Skoog (s)

Göran Persson i Simrishamn (s)

Kjell Nordström (s)

Jan Björkman (s)

Kerstin Andersson (s)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av beslutsunderlag för att stärka djurskyddet i minkuppfödningen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Sveriges agerande i EU för att stärka djurskyddet i minkuppfödningen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.