Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2001/02:183 Ändringar i lagen om vägtrafikregister

Motion 2001/02:T77 av Johnny Gylling m.fl. (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2001/02:183
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2002-06-13
Hänvisning
2002-06-14
Bordläggning
2002-06-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sveriges implementering av EG-direktiv 97/24/EG inte skall försvåra modifiering av motorcyklar.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att underlätta provkörning av veteranfordon.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör verka för att ombyggda fordon skall kunna säljas inom hela EU.

Inledning

Regeringens proposition 2001/02:183 Ändringar i lagen om vägtrafikregister syftar till att rätta till mindre önskvärda konsekvenser av tidigare gjorda regeländringar. Det handlar dels om att underlätta bil- och komponenttestverksamheten, dels om att möjliggöra en provkörning av amatörbyggda och ombyggda fordon innan de är registreringsbesiktade. Regeringen skriver också i propositionen: ”Det finns således goda skäl att slå vakt om fordonshobbyn och så långt möjligt underlätta för denna.”

Kristdemokraterna välkomnar förslagen och vill understryka att fordonshobbyn fyller en social funktion i samhället, den upprätthåller en viktig hantverkstradition och den skapar jobb även på landsbygden. Ett exempel kan nämnas i detta sammanhang. Calles Chopperdelar i Slätthög, Moheda, är ett företag med elva anställda som tillverkar delar och bygger om motorcyklar. Företaget exporterar produkter inom Skandinavien och övriga EU samt till USA och Japan. Det som började som en personlig hobby har växt till ett väletablerat företag. Liknande exempel finns på många håll Sverige, särskilt på små orter.

Statistik från försäkringsbolag i Sverige visar att veteranfordon och ombyggda fordon, däribland choppers och sidvagnsekipage, är mindre olycksdrabbade än standardmotorcyklar. Enligt SFRO (Svenska Fordonsbyggares Riksorganisation) har inget fordon, godkänt av dem, varit inblandat i trafikolycka på grund av konstruktionsfel. Det finns alltså ingen grund att ur trafiksäkerhetssynpunkt förbjuda eller försvåra denna verksamhet.

Trafikutskottet tillkännagav nyligen i betänkande 2001/02:TU13 att regeringen bör underlätta verksamheten med amatörbyggda och ombyggda fordon, delvis med anledning av Kristdemokraternas motion 2001/02:T70. I utskottets ställningstagande togs även upp en viktig framtidsfråga för fordonshobbyn i Sverige. Det handlar om implementeringen av EG-direktivet 97/24/EG för typgodkännande av två- och trehjuliga fordon. Eftersom regeringen inte tagit med denna fråga i propositionen känner vi oss nödsakade att upprepa och förtydliga våra krav på området.

EG-direktiv och myndigheternas tolkningar

EG-kommissionens direktiv avseende två- och trehjuliga fordon (92/61/EEC som färdigställts genom 97/24/EG) syftar till att harmonisera regelverket för att undanröja hinder på den inre marknaden, ge tillverkarna möjlighet att producera större serier, vilket ger konsumenterna billigare motorcyklar, att förbättra miljön genom minskade utsläpp av emissioner och buller samt att säkerställa kvalité och säkerhet på dessa produkter.

Direktivet säger ingenting om ombyggnationer eller modifieringar av motorcyklar, utan handlar om hur en motorcykel ser ut vid själva typgodkännandetillfället. Direktivet torde inte ha tillkommit för att förhindra ombyggnad av motorcyklar efter den första registreringen. De flesta motorcyklister modifierar i någon mening sina fordon. Det kan handla om att sänka sitthöjden, flytta fotstöden, byta styre, montera vindruta eller liknande. På en bil finns det ju oftast ställbar ratt och säte men på en motorcykel saknas möjligheten till individuell anpassning. Dessutom är en motorcykel mer än ett transportmedel för de flesta. Motorcyklisterna önskar få sätta sin personliga prägel på mc:n genom att montera tillbehör eller ändra på originalutseendet i allmänhet.

I EG-direktiv 97/24/EG kapitel 1, punkt 11 står följande:

”Kraven beträffande säkerhet och miljö nödvändiggör restriktioner med avseende på ändringar på vissa två- och trehjuliga fordon. För att inte hindra ägarna från att underhålla och sköta fordonen måste sådana restriktioner strikt begränsas till ändringar som på ett märkbart sätt förändrar fordonets prestanda och dess utsläpp av föroreningar och buller-emissioner.”

Vägverket skriver föreskrifter om alla typer av fordon. Enligt Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation (SMC) så tolkar Vägverket begreppet prestanda som ett samlingsbegrepp för en rad olika egenskaper, till exempel bromsförmåga, väghållning, köregenskaper m.m.

Bilprovningen som i sin tur tolkar Vägverkets föreskrifter säger i sin tekniska handbok följande: ”Efter 17 juni 2003 ska en ombyggd eller amatörbyggd motorcykel uppfylla alla krav i VVFS 1999:39. I praktiken innebär detta att det blir näst intill omöjligt för en enskild person att göra några större ombyggnader och visa att kraven är uppfyllda eftersom hänvisning görs till EG-direktiv i så gott som varje system, till exempel avgassystem, bullernivå, bränsletank, trimningsförebyggande åtgärder, teknisk maxhastighet, högsta vridmoment, högsta motornettoeffekt, mått och vikter och så vidare.”

I en helt ny studiebok för mc-körkortselever, ”Vägvisaren" utgiven av TRU Trafikläromedel, står dessutom att ”på helfordonsgodkända motorcyklar får man inte göra några ändringar alls (vissa undantag t ex dragkrok)”. Byts reglage och fotpinnar ut ska alltså en registreringsbesiktning genomföras.

Risken finns alltså att svenska myndigheter tolkar EG-direktivet på ett sätt som EG-kommissionen aldrig haft för avsikt. Meningen med direktiven var harmonisering, undanröjande av handelshinder, förbättrad kvalité och minskade emissioner. Det gemensamma typgodkännandet i Europa riskerar nu att ge orimliga problem för den svenske motorcyklisten som vill förbättra komforten eller göra personliga modifieringar. Regeringen måste verka för att inte myndigheters beslut och tolkningar till följd av Sveriges implementering av EG-direktiv 97/24/EG försvårar modifiering av motorcyklar.

Regler för provkörning

En förutsättning för fordonshobbyn är att det finns en trafiksäker och effektiv testverksamhet av det slag som SFRO (Svenska Fordonsbyggares Riksorganisation) bedriver idag. Vi förutsätter att SFRO åter av Vägverket beviljas generell dispens för provkörning enligt propositionens förslag.

Det finns dock en risk att en stor grupp fordonsentusiaster sätts åsido även med de föreslagna ändringarna i propositionen. Den som renoverar ett veteranfordon, skattebefriat fordon, 30 år eller äldre, har också behov av att genomföra kortare provturer innan fordonet kan köras till registreringsbesiktningen. Dessa fordon är ju varken ombyggda eller amatörbyggda utan snarare iordningställda till ursprungsskick. Vägverket borde kunna ge dispenser för provkörningar även för sådana fordon. För att även veteranfordon ska ges möjlighet att provköras före registreringsbesiktning bör det klargöras att moment 6 i §13 i lagen om vägtrafikregister även gäller sådana fordon. Detta bör ges regeringen till känna.

Export av ombyggda fordon

Internationell handel med modifierade bilar och motorcyklar försvåras av skiftande regelverk. Regeringen bör inom EU verka för att ombyggda fordon som är godkända i ett EU-land ska kunna säljas i hela unionen. Det avgörande måste vara att fordonen uppfyller de nationella kraven på trafiksäkerhet och miljöhänsyn.

Elanders Gotab, Stockholm 2002

Stockholm den 13 juni 2002

Johnny Gylling (kd)

Tuve Skånberg (kd)

Lars Gustafsson (kd)

Magnus Jacobsson (kd)

Caroline Hagström (kd)

Ulf Björklund (kd)

Ulla-Britt Hagström (kd)

Annelie Enochson (kd)

Ester Lindstedt-Staaf (kd)

Harald Bergström (kd)

Mikael Oscarsson (kd)


Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sveriges implementering av EG-direktiv 97/24/EG inte skall försvåra modifiering av motorcyklar.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att underlätta provkörning av veteranfordon.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör verka för att ombyggda fordon skall kunna säljas inom hela EU.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.