Marinens officershögskola i Karlskrona

Motion 1997/98:Fö341 av Sivert Carlsson (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
-
Motionsgrund
Tilldelat
Försvarsutskottet

Händelser

Inlämning
1997-10-06
Hänvisning
1997-10-10
Bordläggning
1997-10-10

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Regeringen föreslår i årets budgetproposition att försvarsmaktsgemensamma organisationsenheter inom ramen för officershögskole- och krigshögskoleprogrammen inrättas och lokaliseras till Halmstad, Solna och Östersund.

Samtidigt föreslås nedläggning av bl.a. Marinens officershögskola i Karlskrona.

Som stad är Karlskrona en unik skapelse, tillkommen enbart för ett syfte: att vara flottbas. Under många år har flottan och varvet utgjort en dominerande verksamhet.

I det efterindustriella Karlskrona har IT-företagen övertagit rollen som närings­livsledare.

Dessutom har under senare år tydliga, konsekventa och framgångsrika satsningar gjorts på utbildning och högskoleverksamhet.

Lokaliseringen av Marinens officershögskola till Karlskrona var ett naturligt beslut ur såväl försvarspolitisk som regionalpolitisk synpunkt. Beslutet 1988 att inrätta en högskola i Blekinge har visat sig vara en mycket klok åtgärd. Utveckling–forskning–näringsliv knyts samman och blir varandras motorer.

Betydelsen av det marina kultur- och kunskapsarvet kan knappast över­skattas för Karlskronas del.

Under senare år har en rad politiskt beslutade satsningar skett med denna utgångspunkt klart utsagd: Satsningen på nytt marinmuseum, där ett av huvudargumenten för lokaliseringen till Karlskrona var tillgången till en levande modern marin verksamhet i utveckling, bl.a. Marinens officers­högskola och Karlskronavarvet.

Östersjösamarbetet i stort med Karlskrona kommun som initiativtagare och motor.

Samarbetet mellan officershögskolan och de baltiska staterna i kadettut­bildningen. Östersjöinstitutet. Folkhögskolan Litorina med Östersjöprofil, baltiska elever, båtbyggarlinje och samarbetspartner med officershögskolan vid den baltiska kadettutbildningen m.fl.

Fortsatt marin verksamhet och modern officersutbildning som den bedrivs vid MOHS är i många avseenden betydelsefulla delar i Karlskronas nutid och framtid. Ett politiskt beslut om bortdragande av de marina verksamheterna skulle, i den ömtåliga omställning mot efterindustriell ekonomi regionen befinner sig i, få icke önskvärda konsekvenser, mot bakgrund bl.a. av tidigare satsningar.

En konsekvens av regeringens förslag, om utbildningen vid Marinens officershögskola läggs ner, blir att sydöstra Sverige blir den enda region i landet som blir av med högre militär utbildning. Detta leder till att det blir svårt att skapa lokala karriärer vid de militära förbanden i sydöstra Sverige. Risken är uppenbar att de militära förbanden i sydöstra Sverige kommer att tappa officerare genom att de överger den militära banan. Detta skulle vara synnerligen olyckligt med tanke bl.a. på att sydöstra Sverige ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv är av särskild betydelse, vilket har belysts av såväl försvarsberedningen som av riksdagen, som särskilt pekat på Östersjö­områdets stora betydelse för landets säkerhet.

Det finns många skäl att ifrågasätta valet av Solna före Karlskrona. Det främsta är att marinens intressen inte kan tas tillvara. Bl.a. måste det, efter den försvarsmaktsgemensamma utbildningen, genomföras fortsatt utbildning till officer, vilket måste ske i marinens stridsskola, vilken knappast kan vara lokaliserad till en miljö som inte är marin.

Regeringen skriver i budgetpropositionen: Regeringen vill betona vikten av att den försvarsmaktsgemensamma delen av utbildningen kompletteras med praktisk tillämpning i för den enskilde rätt miljö. Exempelvis torde det vara nödvändigt att den officer som skall bli stridspilot direkt efter den gemensamma delen fortsätter med grundflygutbildning. På samma sätt torde en blivande sjöofficer direkt efter den gemensamma delen behöva fortsätta på krigsrustade fartyg, som är baserade i t.ex. Karlskrona.

Jag tolkar denna markering och skrivning som ett uttryck för regeringens mening och avsikt att sjöofficersutbildning även framdeles bör ske vid nuvarande Marinens officershögskola i Karlskrona och att regeringen avser att återkomma i frågan.

I Karlskrona finns mycket goda förutsättningar för fortsatt militär högskoleutbildning. Det finns en närhet till marina förband, till flygförband och till arméförband. Samtidigt finns i Karlskrona en unik kombination vad avser den marina utbildningen, nämligen kombinationen militär utbildning, fartygsförband, marint underhåll och nybyggnation, som är möjlig genom Karlskronavarvet.

Regeringen motiverar sitt förslag att lokalisera tänkta organisationsenheter till Halmstad, Solna och Östersund med bl.a. följande skrivning: ”Dessutom medför förslaget betydande möjligheter att dra nytta av den kompetens som finns inom det civila högskoleväsendet på de tre föreslagna orterna.”

Samma motivering talar till Karlskronas fördel, då samarbetet mellan Marinens officershögskola och Karlskrona/Ronneby högskola med dess speciella profil, med universitetet i Lund bl.a. på ledarskapsområdet och med sjöbefälsskolan i Kalmar numera är starkt etablerat och utgör en betydelse­full utvecklingsfaktor på högskoleområdet i sydöstra Sverige.

Beroendet av Storstockholm medför med stor sannolikhet personalproblem och ökade kostnader, eftersom förtidsavgångarna i yrket är betydligt större i storstadsområdena än i mindre orter. Nyligen har konstaterats att det vid vissa Stockholmsförband förekommer 25-procentiga avgångar bland nyutbildade fänrikar, vilkas utbildningar kostat vardera ca 2 miljoner kronor. Motsvarande avgångssiffra för Karlskrona är 5 %.

Även Kustbevakningen kommer att drabbas av kraftiga fördyringar om utbildningen vid marinens officershögskola läggs ner genom att sambruket av utbildningsresurser försvinner.

Örlogsstaden Karlskrona är sedan länge, inte minst på grund av sin historia, sin kultur och sitt läge, landets naturliga örlogsbas. Dagens Karls­krona förvaltar och utvecklar med moderna och framtidsinriktade metoder den marina verksamhet som är en del av denna region. I denna verksamhet ingår kvalificerad högskoleutbildning som en naturlig, integrerad och nödvändig komponent. Allt talar för att marin sjöofficersutbildning på högskolenivå också i framtiden bör vara förlagd till örlogsstaden Karlskrona. Regeringens skrivelse i budgetpropositionen ger förhoppningsvis utrymme för denna tolkning och slutsats. Allt annat vore ett fatalt misstag – ur försvarssynpunkt, ur ekonomisk synpunkt, ur regionalpolitisk synpunkt och ur kulturhistorisk synpunkt.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fortsatt sjöofficersutbildning vid nuvarande Marinens officershögskola i Karlskrona.

Stockholm den 5 oktober 1997

Sivert Carlsson (c)


Yrkanden (2)

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fortsatt sjöofficersutbildning vid nuvarande Marinens officershögskola i Karlskrona.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fortsatt sjöofficersutbildning vid nuvarande Marinens officershögskola i Karlskrona.
    Behandlas i

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.