Kvalitetssäkring av läromedel

Motion 2011/12:Ub424 av Yvonne Andersson (KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2011-10-05
Numrering
2011-10-10

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om hur kvalitetssäkring av läromedel kan utvecklas.

Motivering

Aldrig någonsin har så stora genomgripande reformer gjorts inom skolans verksamhet samtidigt som under de senaste åren. En kvalitetshöjning har varit målet och stora steg i rätt riktning har skett: lärarutbildning, kursplaner, skollag, lärarlegitimation och annat. Vad som saknas i reformarbetet är uppmärksamheten kring läromedel.

Ta som exempel läroboken. Tillgången till läroböcker är starkt skiftande i olika delar av Sverige. Det kan även skifta från en skola till en annan, och om det är en friskola eller en kommunal skola. Det finns skolor där man låter eleverna få nya läroböcker varje nytt läsår och skolor där gamla läroböcker används om och om igen. Problemet med äldre läromedel är att de sällan är uppdaterade utifrån den nu aktuella kunskapen.

Skolorna och lärarna är de som bäst kan avgöra vilka läroböcker som ska användas, när de ska inköpas och om skolan har tillräckligt med böcker. Men vi behöver en kvalitetssäkring för att lärare ska veta vilka böcker som håller en aktuell standard på den kunskap som ska förmedlas.

Läroboken som arbetsinstrument är en tillgång för de lärare som vikarierar eller till obehöriga lärare. Läroboken ger också eleverna en information om vilka kunskapsmål man ska uppnå. Läroboken kan också vara det pedagogiska instrumentet exempelvis i historia så att eleverna får en bild över den tidsaxel man ska läsa.

Oftast finns också en lärarhandbok med en mängd material som kan komplettera boken. Läroboksförlag har den pedagogiska erfarenheten som också kan vara till hjälp för läraren. Läroboken är grundlig och har oftast genomlysts av andra pedagoger och sakkunniga, vilket gör den till det självklara arbetsinstrumentet som är till gagn för elever, lärare och inte minst för föräldrarna.

Föräldrarna glöms många gånger bort i diskussionen. En god lärobok ger föräldrarna möjlighet att stötta sitt barn i dess utbildning. Det är svårare när eleverna kommer hem med lösblad och oklara mål för projekt eller läxor.

Det behövs ett kvalitetssäkringssystem för den stora mängd av läroböcker som finns och det bör utvecklas utifrån det innehåll som finns i läroplaner och kursplaner. Hur detta kan ske på bästa sätt bör utredas av regeringen.

Stockholm den 4 oktober 2011

Yvonne Andersson (KD)

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om hur kvalitetssäkring av läromedel kan utvecklas.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.