Kulturbidrag

Motion 2015/16:2410 av Göran Lindell och Per Lodenius (båda C)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämnad
2015-10-06
Granskad
2015-10-06
Hänvisad
2015-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ompröva fördelningen av kultursamverkansmedlen enligt en fördelningsnyckel som bättre avspeglar dagens kulturaktiviteter ute i landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Riksdagen beslutade 2009 om nationella kulturpolitiska mål. Samtidigt infördes den s.k. kultursamverkansmodellen. 2015 är det 1,2 miljarder, vilket motsvarar 19 procent av statens kulturbudget som fördelas enligt kultursamverkansmodellen.

 

Statens kulturråd fördelar verksamhetsbidrag till regionernas kulturverksamhet utifrån sju prioriterade verksamhetsområden. Anslaget baseras på inlämnade kulturplaner från respektive region/län som sedan själv fördelar anslaget. Detta sker i alla län utom Stockholm. Bidragen är naturligtvis en viktig del av finansieringen av kulturverksamheten ute i landet.

 

Statistik från Statens kulturråd visar på mycket stora regionala skillnader mellan olika regioner i Sverige, och att kultursamverkansmodellen inte bidragit till att utjämna dessa skillnader.

 

Varje län/region i Sverige lägger ner mycket möda på att i samverkan med kommunerna, det professionella kulturlivet och det civila samhället, ta fram ambitiösa kulturplaner. Många län, exempelvis Jönköpings-, har gjort stora investeringar i kulturinstitutioner. Kulturhuset Spira i Jönköping, konst- och designmuset Vandalorum i Värnamo t.ex. Satsningarna har rönt nationell och internationell uppmärksamhet och gjort det möjligt att utveckla bra samarbeten med nationella och internationella kulturinstitutioner.

 

I rapporten Kultursamverkansmodellen – styrning och bidragsfördelning, 2013:2 konstateras att den statliga styrningen fortfarande är stark men att det regionala och kommunala inflytandet har ökat. Det har också medfört en ökad medvetenhet på regional nivå om prioriteringar. Generaldirektör Clas-Uno Frykholm konstaterar också att någon större omfördelning av anslaget ej skett.

 

Centerpartiet har en positiv inställning till kultursamverkansmodellen och anser att det är mycket väsentligt att hela landet har ett aktivt kulturliv och en fungerande infrastruktur inom kulturområdet. Vi anser att den statligt finansierade kulturen måste nå ut till hela landet och till de prioriterade målgrupperna i enlighet med riksdagens kulturpolitiska mål.

 

Vi kan också konstatera att någon omfördelning av tidigare fördelning av medel ej skett i någon större utsträckning. Samma orättvisa fördelning mellan länen när det gäller statligt stöd kvarstår dessvärre. Gapet mellan statens satsningar och regionernas satsningar har också ökat.

 

Vi hemställer att riksdagen ställer sig bakom det som anförts i motionen och tillkännager detta för regeringen.

 

 

 

Göran Lindell (C)

Per Lodenius (C)

 

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ompröva fördelningen av kultursamverkansmedlen enligt en fördelningsnyckel som bättre avspeglar dagens kulturaktiviteter ute i landet och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Kulturutskottet
    Betänkande 2015/16:KrU10
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.